Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gasztro

Frittmann Anita, a lány a borok mögött

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Frittmann Anitával, a Frittmann pincészet marketingesével beszélgettünk, miután átvette a XXIV. Szegedi Borfesztiválon a Szeged Város Bora díjat, a 2017-es Cserszegi Fűszeres borukkal.

Anita még éppen a pincészet díját nézegette, amikor megkerestük őt a Színpad mellett, ahol átvette az elismerést. Talán az interjútól megilletődötten, vagy talán magától a díj megnyeréséből még fel sem ocsúdva beszélgetésünk alatt végig a hatalmas díjat szorongatta, melynek megnyerését akkor még lehet el sem hitte igazán.

Először magukról a borokról kérdeznélek, úgy általánosságban. Ízlésfüggő, vagy pontosan meghatározható, hogy milyen a jó bor?

– Azt gondolom, hogy valamennyire függ ez az ízléstől is, de vannak alapvető kritériumok, amiknek egy jó bornak meg kell felelnie. Az egyik ilyen legfontosabb a borban a harmónia. Fogyasztó szemszögből viszont nyilván, az hogy valakinek mi ízlik már más téma. Mindenki a saját ízlésének megfelelően kell, hogy keressen borokat.

Anita büszkén mutatta meg nekünk az oklevelet, ami a díjjal járt. Fotó: Kovács Ferenc

A te ízlésednek mi felel meg, illetve a fesztiválról melyik a kedvenced?

– Kedvenc borom így kifejezetten nincs. Nálam ez hangulatfüggő, de tény, hogy inkább fehérboros, vagy rozéboros vagyok. Vörösborokat is fogyasztok, de csak ételekhez, így ebből is látszik, hogy nincs favoritom. Most mondjuk a pincészetünkből a Generosákat nagyon szívesen iszom, mert az egy különlegesebb fajta, amit kevés helyen termesztenek. A fesztiválon egyelőre kevés időm volt kóstolgatni, a díjkiosztó után terveztünk körbe nézni.

Néhány szót a pincészetekről is mondj még kérlek!

– Mi egy családi borászat vagyunk. már a dédszüleimnek is volt szőlője, de apukám és a testvére kezdték el ezt a borászati vonalat, ugyanis előtte mezőgazdasággal foglalkoztunk. 1987 óta viszont teljesen hivatalos formában dolgozik együtt apukám és a testvére a borászaton, azóta pedig már mi fiatalok is a borászatban vagyunk. bátyám és az unokatestvérem borászok, én pedig a marketinggel és a vendéglátással foglalkozom.

Ennél a standnál álljunk meg, ha megszeretnénk kóstolni a nyertes bort. Fotó: Kovács Ferenc

Ez tovább is fog öröklődni? Szeretnéd, ha a te gyerekeid is ezzel foglalkoznának?

– Egyelőre nincsenek gyerekeim, így ezt még nem tudom megmondani, de majd meglátjuk. fontos tudni, hogy ha valaki nem szeretné ezt, ha valaki nem szívből csinálja, akkor nem lehet ebben a szakmában sikeres, és hosszú távon sem lehet akkor ezt a szakmát űzni. Apukám viszont biztosan szeretné, ha majd az unokái tovább vinnék az örökségét.

Milyen különlegesség jellemzik a ti boraitokat? Mi különbözteti meg őket a többitől?

– Mi az Alföldön készítjük a borokat, és a tájjelleghez illő fajta szőlőket telepítettünk. A megfelelő technológia megválasztásával nagyon gyümölcsös és üde borokat tudunk készíteni. mi próbáljuk a tájjelleget kihasználni, és így különlegesebbet készíteni.

Arról tudnál mesélni kicsit, hogy milyen borászként az élet?

– Hát, a legstrapásabb időszak a szüreti, de egész évben ott kell lenni a szőlők mellett, mert a szép alapanyag a legfontosabb ahhoz, hogy jó borokat készítsünk. Mikor pedig éppen nem a szőlősben van feladat, akkor a vendéglátásban akad munka.

A nyertes bor címkéjén is egy Anitához hasonló szépséget láthatunk. Fotó: Kovács Ferenc

Nőként milyen ebben a javarészt férfiak által uralt területen dolgozni?

– Nálunk azért alakult úgy, hogy én végül a marketinggel foglalkozok, mert én vagyok a legfiatalabb a családban, így miután a fiúk borásznak mentek, én úgy gondoltam, hogy más irányba indulok el. Megtetszett a rendezvények fesztiválok világa, ezért ezzel kezdtem el foglalkozni. Ha borásznak akartam volna menni, senki sem tiltakozott volna ellen, de úgy gondoltam, hogy inkább meghagyom a fiúknak ezt a titulust és inkább ezt a vonalat viszem tovább.

Végül annyit árulj el kérlek, hogy   egy kezdő borászt milyen tanácsokkal látnál el?

– Nincs egy teljesen tuti recept arra, hogyan válhat az emberből jó borász, de nagyon fontos hogy egy borász sokat kóstoljon és ismerje más pincészetek termékeit.

Akkor hagyunk is kóstolgatni és jó borfesztiválozást kívánunk!

Gasztro

Különleges pezsgőest lesz szombaton Újszegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

A megújult újszegedi piactéren szombaton különleges pezsgőkoktélokat, borokat és több hónapos Serrano sonkákat kóstolhatunk.

Tovább olvasom

Egészség

Karanténkutatásba kezdett a Nébih

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Szerző:

Például arra is kíváncsiak, hogyan változtak élelemvásárlási és étkezési szokásaink a járványügyi helyzet hatására.

Tovább olvasom

Hírzóna

Jelentős csökkenésre számítanak az édességgyártók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több mint tíz százalékkal mérséklődhet a húsvéti üreges csokoládéfigurák forgalma.

Tovább olvasom

Aktuál