Hírzóna

Érettségi - A nemzetiségi írásbelikkel kezdődnek pénteken a vizsgák

Érettségi - A nemzetiségi írásbelikkel kezdődnek pénteken a vizsgák

2018. május 2., szerda
Érettségi - A nemzetiségi írásbelikkel kezdődnek pénteken a vizsgák

Pénteken a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik a 2017/2018-as tanév május-júniusi érettségi időszaka - közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen várhatóan mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról. A vizsgákat május 4. és június 29. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3.197 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az írásbeli vizsgákat május 4. és 28., az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

Az érettségizők közül mintegy 73.400 végzős középiskolás ebben a vizsgaidőszakban teheti le az úgynevezett rendes érettségit. Rajtuk kívül - élve az érettségi rendszer lehetőségeivel - mintegy 37.300-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú érettségi vizsgát. A jelentkezők várhatóan közel 401.400 vizsgát teljesítenek: mintegy 40.900-at emelt, 360.500-at pedig középszinten - közölte a hivatal.

A jelentkezők választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban - az idegen nyelven teljesítendő tárgyakat külön számolva - 173 tárgyból tesznek középszintű, 94-ből emelt szintű érettségit. (Emelt szintű érettségi vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.) Ebben a vizsgaidőszakban rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgára jelentkezhettek az érettségizők. Rendes vizsgából lesz a legtöbb: az érettségizők mintegy 352.900-an ilyet tesznek majd le (az összes vizsga 87,9 százaléka). A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 25 ezer előrehozott vizsgára készülhetnek (a vizsgák 6,2 százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők közel 12.400 ismétlő vagy kiegészítő érettségi vizsgára jelentkeztek (a vizsgák 3,1 százaléka). A szintemelők száma 7.600 (a vizsgák 1,9 százaléka): ezt a vizsgafajtát azok választották, akik az adott tárgyból már rendelkeznek középszintű eredménnyel, és most magasabb szinten is megmérettetik magukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.