Egyre több járat valós érkezési idejét láthatjuk

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mostantól a DAKK járatainak pontos adatai is láthatóak lesznek a led-es kijelzőkön, de tudja egyáltalán, hogy pontosan mit kell figyelni?

Jövő héttől a DAKK is küldi a buszokról a dinamikus adatokat a megállókban lévő LED-es kijelzőkre, egyelőre tesztüzemben. A nyári menetrendre történő átállás után, azaz június 15-étől pedig „élesben” is működik majd a szolgáltatás – mondta el Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a múlt héten megtartott egyeztetés eredményéről, amelyen az önkormányzat, a DAKK és az SZKT illetékesei vettek részt. Ez azt jelenti, hogy június közepe után az elektronikus utastájékoztatókon elvileg valós adatok lesznek olvashatók nemcsak az SZKT villamosainak és trolijainak, hanem a DAKK buszainak érkezéséről is.

Érdemes tudni, hogy pontosan mit kell figyelni az utastájékoztatókon. Természetesen az idő és az adott megállóhely neve alatt minden sorban az érkező járat számát, annak végállomását, illetve a percek számát láthatjuk az érkezésig – balról jobbra. Ezeken kívül a percek számától balra lehet egy jelzés, amelyet sokan nem biztos, hogy elsőre értenek. A kis kerekesszék piktogram azt jelzi, alacsony padlós járat érkezik. Ha emellett egy apró „D” betűt is látunk, akkor nem a menetrend szerinti érkezés lesz kiírva, hanem a jármű valós közlekedésének megfelelően írja majd a percek számát a kijelző. Néhány megálló esetében a kijelző alsó részén, nyíllal jelölve egy másik megálló irányát, az átszállási lehetőségeket is nyomon követhetjük.

Sokunknak okozhatott talán bosszúságot, hogy nem minden esetben pontos a tájékoztató, illetve akadt olyan is, aki elmondása szerint hiába várt, nem jött járat, vagy csak nagyon sokat késve a kiíráshoz képest.

Ugyan kerestük az SZKT-t ezzel kapcsolatban, de sajnos hetek után sem kaptunk választ, hogy pontosan hogyan működnek a táblák, mennyire szeretnék, vagy egyáltalán mivel lehetne pontosítani az eszközöket.

Úgy tűnik ezek szerint egy ideje már működőképes rendszer lehetne, hogy valós idejű adatokat is továbbítsanak a járművek a táblák számára, most azonban, hogy a DAKK járatai is ezzel a módszerrel lesznek feltüntetve, mi magunk is kíváncsian várjuk, mekkora pontosságra számíthatunk majd, ha sietve csak a led-es kijelzőre pillantunk.

Lehet nem ártalmas, ha utazásunk előtt tájékozódunk az SZKT, vagy a DAKK honlapján akár a járatok indulásáról, akár arról, pontosan mi, mit jelent a táblákon.

Előző sztori

Rekordokat dönt az időjárás Szegeden

Következő sztori

Lezuhant egy kisrepülőgép Pécs közelében, ketten meghaltak

Legutóbbi hasonló cikkek