Kultúra

A felesleget leütöttem róla és ott volt benne Wass Albert - vallja a faszobrász

A felesleget leütöttem róla és ott volt benne Wass Albert - vallja a faszobrász

2018. május 8., kedd
A felesleget leütöttem róla és ott volt benne Wass Albert - vallja a faszobrász

Szilágyi Árpád a Szegedi Hagyományőrző Egyesület elnöke igazi székelyföldi életérzést és látványt teremtett a hátsókertjében, aminek egy Wass Albert szobor lesz a legújabb darabja.

Az alsóvárosi kertes ház kívülről nem tűnik különlegesnek, de belépve az udvarba egy egészen másik világban találja magát az ember. Egy olyanban, ahol kicsit megállt az idő, és a nyugalom életérzése tölti el a betévedőt. A piciny kertet félkörben díszítik székely fa szobrok és keresztek, amiket átlagos hátsó udvarokon nem igazán lehet látni. Árpád bácsi udvara, ahol majd a Wass Albert szobor is elfoglalja végső helyét, nem pusztán attól nem hétköznapi, hogy különleges szobrokkal van teli, hanem attól is, hogy egyesületével sikert elérnie, hogy megkapják a Nemzeti Emlékkert címet.

Ottjártunkkor a legújabb szobron végezte a fafaragó művész az utolsó simításokat. Farcádi Sándor Levente két hét alatt, napi 10 óra munkával faragta ki egy Bartók térről kivágott 120 éves nyárfából kalapáccsal és vésővel a szobrot, ami nagyjából 7 mázsát nyom.

„A felesleget leütöttem és róla, és ott volt benne Wass Albert” – humorizált kicsit a művész, hiszen magát a faragást megelőzte némi kutatómunka, az alkotás közben pedig még egyéb problémájuk is akadt.

Ahogyan megtudtuk, egy-egy ilyen szobornál, hogy az végül hogyan néz majd ki, sokat számít, hogy milyen az alapanyag, mert a fa görcsei és elágazásai nagyban befolyásolják a végső művet. A munka során a szobor egyszer még meg is repedt, így az eredetileg faragott arcon változtatnia kellett.

Az emlékkert legújabb darabját május 21-én, pünkösdhétfőn, a VIII. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozat utolsó napján, délben fogják felavatni, de az egyesület idős elnökének terve szerint nem ez lenne az utolsó szobor, ami a kertet még díszíteni fogja. További terve még, hogy az ÁVO által 1950-ben elhurcolt bátyjának és az ő 11 társának állítson egy emlékművet, egy olyan hajótest képében, melyben 12 evező van, amik közül a 12. ki van emelve, annak az embernek a tiszteletére, akit az elhurcoltak közül az ÁVO ki is végzett. Árpád bácsi kertjében egyébként még a szoboravatás előtt is benézhetünk, egész pontosan május 11-én, pénteken este 6 órától, mikor egy vetítéssel egybekötött könyvbemutatón Végh József új könyvét, a Czinka Panna a cigány szappho című szerzeményt ismerhetjük meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.