Sport

Boldog születésnapot szegedi foci!

Boldog születésnapot szegedi foci!

2018. május 22., kedd
Boldog születésnapot szegedi foci!

1899. május 22-én alapították meg az első labdarúgócsapatot Szegeden. Összegyűjtöttük az elmúlt 119 év legfontosabb mérföldköveit a szegedi labdarúgás életében, valamint górcső alá vettük a jelenlegi klubok múlthoz fűződő viszonyát.

1899. május 22-én alakult meg Szeged első labdarúgócsapata, a piros-fehér színekben pompázó Szegedi AK

.

Szeged az első hivatalos futballmérkőzést 1902. június 27-én rendezték meg a SZAK két csapata között, melyet az első csapat nyert meg 1-0-ra. 1912-ben egy tehetős befektetőnek köszönhetően stadion épült Újszegeden, amely hosszú évekig szolgált otthonául a klubnak. Az 1920-as években élte virágkorát a szegedi futball, ugyanis a SZAK zsinórban négyszer megnyerte a Déli Kerületi Bajnokságot, sőt az 1921-22-es szezonban a Vidék Bajnoka címet is megszerezte, így akkoriban az ország legjobb vidéki futballcsapatának számított a szegedi.

A Szegedi Athletikai Club és az Aradi Waggongyári Sport Egyesület 1910. szeptember 11.-én tartott mérkőzésén készült csapatkép. (Fotó: Somogyi Könyvtár Szeged)

Kupadöntő, KEK és bajnoki bronzérem

1930-ban játszotta első - és mindmáig utolsó - Magyar Kupa-döntőjét a Szeged labdarúgócsapata, ahol 5-1-es vereséget szenvedtek a napfény városi aranylábúak a Debreceni Bocskaitól. 1935-ben a Közép Európa Kupában indulhatott a Szeged FC, ahol a korszak egyik meghatározó csapatát, a Slavia Praha-t kapta ellenfélül. Az első mérkőzést magabiztosan, 4-1-re nyerte meg a csehszlovák együttes Újszegeden, a visszavágón azonban hatalmas meglepetésre 1-0 arányban nyert a Szeged Prágában. Az 1940-41-es szezonban érte el eddigi legjobb eredményét a Tisza-parti csapat, ugyanis harmadik lett az NB I.-ben a Kalmár György neve által fémjelzett Szegedi AK. Talán még egyetlen klub sem élt át annyi átkeresztelést mint a szegedi: 1951-ben Szegedi Petőfi néven a régi SZAK kiesett az élvonalból és többé már nem is jutott vissza. 1977 januárjában, az NB I-es SZEOL SC és az NB III-as Szegedi AK fúziójából született meg SZEOL AK.

1968-ban az olajipar sietett a pénzügyi problémákkal küszködő egyetemi csapat megsegítésére, így született meg a legendás SZEOL (Szegedi Egyetemi és Olajipari SC) név és a kék-fekete színösszeállítás (a fekete az olaj szimbolizálásaként került be a színek közé).

10 év ingázás után, 10 év mélyrepülés

Az egyesülést követően 1978-tól tíz esztendőn keresztül ingázott a SZEOL AK (1986-tól SZEOL – Délép SE) az első és a másodosztály közt. Az 1991-es NB I.-es kiesést követően viszont mélyrepülésbe kezdett a csapat, a súlyos forráshiány miatt. https://www.youtube.com/watch?v=ZExkX8sKjGI Az NB II-ben is tovább hanyatlott a klub, végül 1993-94-ben már a másodosztályból is kiesett az időközben Szeged TE, majd Szeged FC-re átkeresztelt együttes. Az ezt követő években az NB III-ba is beleszürkült csapat. 1995-ben Bereczk Imre személyében új befektető érkezett, akinek közbenjárására a klub felvette a SZEAC nevét. A csapat élére Verebes Józsefet szerződtette, ám a mágus Szegeden nem tudott igazi csodát tenni hacsak az NB II-be jutást nem nevezzük annak. 1998. december 5-én az MLSZ közgyűlésén Bereczk Imre hivatalosan is visszaléptette a SZEAC-ot a bajnokságtól, ezzel egy korszak lezárult a szegedi foci életében.

Szeged LC - az utolsó első osztályú klub

Még ugyanannak az évnek a nyarán a Szeged-Dorozsmából megalakították a Szeged LC nevű csapatot, melynél a régi szegedi jogelőd-klub eredményeit vették ismét számításba. A színösszeállítás a tradicionális kék-fehér-fekete volt, valamint a hagyományos szegedi diszkoszvetős címer ékeskedett a Szeged LC mezén. A csapat az 1998-99-es szezonban harmadik lett a másodosztályban, így a következő idényt a legjobbak közt kezdhette meg, melyet végül nem tudott befejezni, mivel anyagi okok miatt 2000 tavaszán csődbe jutott és megszűnt. https://www.youtube.com/watch?v=_xAdU77ytk0

A szegedi foci jelene

Jelenleg három szegedi klub használja a kék-fekete színeket, ebből kettő a tradicionális diszkoszvetős címert is magáénak tudhatja. A legmagasabban jegyzett szegedi együttes az NB II.-es Szeged 2011 – Grosics Akadémia, amely 2013 óta Gyulán játssza a hazai meccseit, és ebben az idényben a kiesés elől menekül. A Szeged 2011 abban az esetben válik hivatalosan is az 1899-ben alakult SZAK jogutód klubjává, ha az FK 1899 Szegeddel megindított tárgyalásai sportszakmailag és sportjogilag sikeresen lezárulnak. Az NB III.-ban vitézkedő SZEOL SC az 1993-as alapítású Tisza Volán SC jogutódja, amelyet 2014-ben lett kereszteltek át Szegedi Egységes Oktatási Labdarúgó Sport Clubra, tehát papíron nincs köze az egykori legendás SZEOL AK-hoz, ugyanakkor a hagyományos kék-fekete színeket használják alapításuk óta,

valamint a tradicionális diszkoszvetős címert 2016-ban megkapta a csapat az FK 1899 Szegedtől,

miután feljutott a SZEOL az NB II.-be. Az FK 1899 Szegedet 2005-ben alapították a szegedi szurkolók azzal a céllal, hogy a kék-fekete színek, az 1899-es alapítási dátum, valamint a diszkoszvetős címer tovább éljen, és adott esetben ezeket átruházzák egy magasabban jegyzett szegedi csapatra. Ez 2016-ban megtörtént, miután megállapodtak a SZEOL SC-vel a jelképek használatáról.

Az új stadion új impulzust adhat

Mint azt korábban megírtuk

, áprilisban elkezdődött a Szegedi Ifjúsági Centrum építése, amely létesítmény magában foglal egy UEFA 4 csillagos, 8 ezer fő befogadására alkalmas stadiont. A komplexum átadását 2019 februárjára tervezik. Ezzel a szegedi labdarúgás megkezdheti a felzárkózást az ország élmezőnyéhez, legalábbis ami az infrastruktúrát illeti. Reménykedjünk benne, hogy nemcsak stadion, hanem előbb-utóbb egy olyan csapat is épülni fog, amely visszahelyezi Szegedet a futballtérképen oda ahová a való - történetesen az NB I.-be.

A Szegedi Ifjúsági Centrum látványterve.

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szegedi_AK

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szegedi_EAC

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeged_LC

Vitos György: 100 éves a szegedi futball! A SZAK-tól a SZEAC-ig, Szeged, 1999; Vitos György: 110 éves Szegedi Futballhistória (1899-2009), Szeged, 2009; Vitos György: A szegedi futball 52. élvonalbeli szereplése előtt, Szeged, 2011;

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.