Kultúra

Az egész világ azt várja, hogy kimondják a boldogító igent

Az egész világ azt várja, hogy kimondják a boldogító igent

2018. május 19., szombat
Az egész világ azt várja, hogy kimondják a boldogító igent

Szombati esküvője után a Sussex hercege és hercegnője címet viselheti Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle.

A címeket Harry nagymamája, II. Erzsébet királynő adományozta. A hírt a Buckingham-palota, az uralkodó londoni rezidenciája és hivatala jelentette be szombaton, a menyegző előtt néhány órával.

A Sussex hercege és hercegnője cím nem okozott meglepetést, mivel a szakértői konszenzus és a fogadóipar mindig is ezt tartotta a még nem foglalt hercegi titulusok nem túl széles választékán belül a legvalószínűbbnek.

Az angol-brit monarchia évszázados hagyománya, hogy a mindenkori uralkodó a királyi család magas rangú férfitagjait hercegi címekkel ruházza fel esküvőjük napján.

Sussex legutóbbi hercege a 18. századi uralkodó, III. György király kilencedik gyereke és hatodik fia,

Augustus Frederick volt. Ő azonban apja jóváhagyása - sőt tudta - nélkül házasodott össze választottjával, Augusta Murray-vel. Az 1772-ben született királyi házassági törvény akkor még azt írta elő, hogy a mindenkori uralkodó összes egyenes ági leszármazottja csak a koronás fő engedélyével házasodhat, így Augustus Frederick és Augusta Murray frigyét az anglikán egyház bírói testülete 1794-ben érvénytelenítette.

Augusta Murray így soha nem kapta meg a Sussex hercegnője címet, és ez azt is jelenti, hogy Meghan Markle az angol-brit monarchia évezredes történetében elsőként viselheti ezt a hercegnői titulust.

Harry menyasszonya szombat délutántól - immár a herceg hitveseként - egyben jogosult lesz az Ő királyi fensége (Her Royal Highness) címre is, tekintettel arra, hogy férjének is a királyi fenség megszólítás jár. Harry bátyja, Vilmos herceg és felesége, Katalin a Cambridge hercege és hercegnője címet kapta II. Erzsébet királynőtől 2011 áprilisában tartott esküvőjük után.

Harrynek a Sussex hercege rang mellett a Dumbarton grófja és a Kilkeel bárója címet is adományozta a királynő. Ez jelképezi a Korona fennhatóságát Skócia és Észak-Írország felett, Dumbarton ugyanis egy skóciai, Kilkeel pedig egy észak-írországi város.

Vilmos hét évvel ezelőtti esküvője után - ugyanezen hagyomány alapján - a Cambridge hercege mellett a Strathearn grófja és a Carrickfergus bárója címben is részesült. Az Egyesült Királyság walesi tartományára ez a hagyomány nem terjed ki, hiszen a walesi herceg címét Harry és Vilmos édesapja, Károly trónörökös viseli a 14. század óta érvényes udvari protokoll alapján. Cambridge-i, illetve sussexi hercegi titulusuk felvétele előtt Vilmos és Harry is Wales hercege volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.