Kultúra

A Viszkisnek meg se kottyant a szegedi vihar

A Viszkisnek meg se kottyant a szegedi vihar

2018. május 26., szombat
A Viszkisnek meg se kottyant a szegedi vihar

Miután elvonult a délelőtti vihar tömeg lepte el a Belvárosi hidat. A Hídivásáron nem csak népviseleti ruhákat, fakardokat, vagy mintás kerámiákat vehetünk, hanem kézműves sört is ihatunk, és összefuthatunk az ország leghíresebb bankrablójával is.

A tömeg már a Széchényi tértől hömpölyög, és egészen a Belvárosi híd másik végéig tart, ahogyan maga a kirakodó vásár is. A híd lábánál futottunk össze Józseffel, az élő szoborral, aki csak a vihar után merészkedett ki, hiszen az eső lemosta volna a sminkjét, ám az árusok még a felhőszakadás alatt is kint voltak.

Fotó: Kovács Ferenc

Több árus is azt mesélte nekünk, hogy ők a vihar ellenére is kitartottak. Ilyen volt például László és Zoltán is, akik egyszerre munkatársak és barátok is. Náluk hagyományőrző bőrdíszműveket árulnak. Bár a vihar már kint érte őket a vásáron, egyik portékájuk sem ázott meg, ugyanis azokat gyorsan letakarták, mert értékesek és vigyázniuk kellett rájuk.

A két jó barát, az esőben is kitartott. Fotó: Kovács Ferenc

Hasonló élményről számolt be nekünk Ambrus Attila is, akit a legtöbben csak Viszkis rablóként ismernek. Valószínűleg az ő életéről készült film óta sokan tudják róla, hogy ma már nem bűnözésből él, hanem kerámiakészítésből. A Hídivásárra általában eljön szegedre, de a tavalyit ki kellett hagyni, ugyanis akkoriban éppen Ázsiában járt. mikor az esőről kérdeztük lazán csak annyit felelt, hogy az ázsiai monszunokhoz képest ez a kis szegedi eső „lópikula”.

Idén, az ilyen csuprok Attila kedvencei az árui közül. Fotó: Kovács Ferenc

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy új tévéműsorban láthatjuk-e még őt a közeljövőben, mire azt felelte, hogy reméli nem. Persze nem azért, mert elege lenne már a médiából, hanem csak azért, mert önmagát nem tartja celebnek.

„Köztem és a celebek között az a különbség, hogy én tudok köcsögöt csinálni, meg bankot rabolni.”

Ezt ő persze csak egy kis viccnek szánta, de azt valóban komolyan gondolja, hogy a népszerű film után, most már megpróbálna a háttérben maradni.

Hulahoppozni is megtanulhatunk Annától. Fotó: Kovács Ferenc

Ám a Viszkisen kívül is találni még érdekességeket a vásáron. Ilyen például Anna, aki hulahopp karikákat árul, illetve a saját edzését hirdeti. Még egy kis bemutatót is tartott nekünk, ami kapcsán megtudtuk, hogy ő már 5 éve űzi ezt a sportágat, de nagy sajnálatára manapság már nem jut rá annyi ideje, mint amennyit szeretne.

Fotó: Kovács Ferenc

Rajtuk kívül természetesen még rengeteg árus van, bár idén a híd nagyobb részének csak az egyik oldalán. Némi séta után lehet az az érzésünk, hogy az árusok ismétlődnek, de ha kitartunk találkozhatunk Istvánnal, akitől Tészta izom feliratú pólót is vehetünk. Ám ha nem akarunk nagyon bemenni a tömegbe, már a híd elején megtalálhatjuk Zsoltot, aki régi szép magyar hagyományt, a süti pecsétet szeretne visszahozni a köztudatba. A fülledt melegben le is hűthetjük magunkat némi sörrel, amiből több helyen is kézműves és meggysöröket találhatunk, de fesztivál árakon.

Fotó: Kovács Ferenc

Akkor is megéri kinéznünk, ha a tömegtől szeretnénk messzebb maradni, mert nem messze a Hídivásártól, a Móra Ferenc Múzeum előtt a magyar hadsereg kiállítását nézhetjük meg. A hatalmas távcsöves puskák mellett katonai járműveket is megcsodálhatunk, illetve a katona pályáról is érdeklődhetünk.

Egy katona elbújt a képen. Megtalálják? Fotó: Kovács Ferenc

A kiállítás kapcsán Hári László alezredes azt árulta el nekünk, hogy az ilyen kivonulások után a többszörösére szokott nőni a toborzóirodájukban az érdeklődők száma, de ha nem gondolkozunk a katonai hivatás mellett, akkor is érdekes lehet számunkra, amit mutatni tudnak nekünk. Galériánkban virtuálisan ön is szétnézhet a Hídivásáron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.