/

Ezek a gyilkos kullancsok teszik pokollá az életünket

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több fertőzést okozhatnak nekünk és kisállatainknak a kullancsok. Az egészen nagytól a szinte alig észrevehető, úgynevezett nimfa kullancsokat azonban nehéz észrevenni.

Ismét itt a kullancsszezon, így érdemes a szabadban odafigyelni magunkra és kedvenceinkre, nehogy a rovarok fertőzést okozzanak. – Nem mindegyik látható, mert vannak olyan kicsi kullancsok is, hogy már nem is látszódnak – hívta fel a figyelmet Horváthné dr. Hajdú Edit infektológus, egyetemi docens – ezeket nimfának hívják – tette hozzá.

– Mivel lassan már mindenhol találni kullancsot, így amikor számítunk rá, a szabadban töltött idő után tusolás ajánlott, így észrevehetőek a kicsi kullancsok is, ha jól átdörzsöljük a bőrünket – tanácsolta Hajdú Edit.

Az leggyakoribb kullancscsípéstől keletkező fertőzés a Lyme-kór, melyet bőrpír, gyakran kokárda mintázatú folt jellemez. Szövődménye lehet az agyhártyagyulladás és az arcidegbénulás. Lázzal általában csak gyerekek esetében jellemző – írja a Webbeteg.

A kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás az utóbbi másfél évtizedben ritkábban fordul elő. Tünetei: láz, fejfájás, hányás, szédülés, valamint idegfájdalom.

Ritkábban fordul elő nyúlpestis, mely szintén bőrpírral, illetve fájdalmas elváltozással, magas lázzal jár. Sokféle szövődménye lehet, csak a megfelelő antibiotikum szedésével gyógyítható.

Előző sztori

Két afgán bevándorlót fogtak Röszkén

Következő sztori

Embercsempészt fogtak Szegeden - videó!

Legutóbbi hasonló cikkek