Közélet

Ezek a gyilkos kullancsok teszik pokollá az életünket

Ezek a gyilkos kullancsok teszik pokollá az életünket

2018. április 19., csütörtök
Ezek a gyilkos kullancsok teszik pokollá az életünket

Több fertőzést okozhatnak nekünk és kisállatainknak a kullancsok. Az egészen nagytól a szinte alig észrevehető, úgynevezett nimfa kullancsokat azonban nehéz észrevenni.

Ismét itt a kullancsszezon, így érdemes a szabadban odafigyelni magunkra és kedvenceinkre, nehogy a rovarok fertőzést okozzanak. – Nem mindegyik látható, mert vannak olyan kicsi kullancsok is, hogy már nem is látszódnak – hívta fel a figyelmet Horváthné dr. Hajdú Edit infektológus, egyetemi docens – ezeket nimfának hívják – tette hozzá.

- Mivel lassan már mindenhol találni kullancsot, így amikor számítunk rá, a szabadban töltött idő után tusolás ajánlott, így észrevehetőek a kicsi kullancsok is, ha jól átdörzsöljük a bőrünket – tanácsolta Hajdú Edit.

Az leggyakoribb kullancscsípéstől keletkező fertőzés a Lyme-kór, melyet bőrpír, gyakran kokárda mintázatú folt jellemez. Szövődménye lehet az agyhártyagyulladás és az arcidegbénulás. Lázzal általában csak gyerekek esetében jellemző – írja a Webbeteg.

A kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás az utóbbi másfél évtizedben ritkábban fordul elő. Tünetei: láz, fejfájás, hányás, szédülés, valamint idegfájdalom. Ritkábban fordul elő nyúlpestis, mely szintén bőrpírral, illetve fájdalmas elváltozással, magas lázzal jár. Sokféle szövődménye lehet, csak a megfelelő antibiotikum szedésével gyógyítható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.