Hírzóna

Egész napos programsorozattal nyit újra Vásárhelyen a tájház

Egész napos programsorozattal nyit újra Vásárhelyen a tájház

2018. április 26., csütörtök
Egész napos programsorozattal nyit újra Vásárhelyen a tájház

Az Árpád utcai Népművészeti Tájház a város szívében, a kőfal szomszédságában nemcsak a népi és paraszti kultúra bemutatását szolgálta, de számos közösségi rendezvénynek adott otthont 2016 nyaráig.

Akkor az épület több része is olyan állapotba került, hogy nem volt biztosítható a balesetmentes működtetés. A nemrégiben véget ért felújítást követően szombaton nagyszabású program keretében vehetik újra birtokba a kiállítóhelyet a látogatók. Erről

Varga Anikó

, a tájházat működtető

Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

intézményvezetője számolt be keddi sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, a bezárást követően a BFMK-ban jótékonysági aukciót és gálaestet rendeztek, ahol vásárhelyi művészeti együttesek léptek fel és helyi művészek ajánlották fel alkotásaikat, s a befolyt összeg – az intézmény forrásainak átcsoportosításával – megközelítette a kétmillió forintot.

A város önkormányzata aNemzeti Kulturális Alappályázatán további négy és félmillió forintot nyert a létesítmény felújítására, amelyek eredményeként felújították a kerítést, a hátsó lépcsőfeljárót, kijavították a nádtetőt, megemelték a verandát, kicserélték a kamra főgerendáját, valamint kijavították az épület falainak hibáit is.

Az április 28-ai, szombati rendezvény tíz órakor kezdődik az adományozók tábláinak elhelyezésével, majd a délelőtt folyamán vásári játékokkal, néptáncbemutatóval és pásztorkutyák fajtabemutatójával várják az érdeklődőket. Délelőtt és délután is lesz tárlatvezetés, amelyen a látogatók megismerhetik a tájházban kiállított eszközöket, bútorokat és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokat, míg a délben kezdődő látványfőzésen a vásárhelyi gasztronómia egyik legismertebb étele, a táskaleves elkészítését mutatják be. Délután a vásárhelyi szőrhímzés készítésébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők, majd 15 órától

Nagy Gábor

tart néprajzi előadást, de lesz „ostorpróba" címmel ügyességi verseny, valamint vályogvetési bemutató is. Délután öt órától az Ördögfű zenekar ad koncertet, amelyet táncház követ

Debreczeni-Kis Helga

, a

Fölszállott a páva

televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny második helyezettje,

Korsós Kinga

kobozművész és az Árendás néptáncegyüttes közreműködésével. A programban szerepel még kézműves vásár és pásztoreszköz-kiállítás is. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.