Közélet

A Medián és a ZRI-Závec nyerte a közvéleménykutatók politikai tippháborúját

A Medián és a ZRI-Závec nyerte a közvéleménykutatók politikai tippháborúját

2018. április 18., szerda
A Medián és a ZRI-Závec nyerte a közvéleménykutatók politikai tippháborúját

A kozvelemenykutatok.hu a pártok listás szavazatarányára adott szakértői becsléseket és méréseket az április 8-i országgyűlési választás eredményével összevetve arra jutott, hogy az intézetek választás előtti szakértői becslésre vonatkozó versenyét a Medián nyerte, a választás előtti utolsó felmérések tekintetében pedig a ZRI-Závecz volt a legpontosabb.

A kozvelemenykutatok.hu szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy mind a választások előtt publikált szakértői becslésekkel, mind pedig a legutolsó publikált mérési eredményekkel kapcsolatban a belföldi listás szavazatok arányát vetették össze az intézetek adott pártra vonatkozó adatával, tehát a tényleges eredménybe nem vették bele a külhoni magyarok levélszavazatát, viszont az átjelentkezőket és a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön szavazó állampolgárok, valamint a nemzetiségi listára szavazók voksait igen.

Összességében ennek alapján elmondható, hogy a közvélemény-kutatások jól vizsgáztak - vélekedett az internetes oldal. A szakértői becsléseket illetően kifejtették: az intézetek munkatársai közvélemény-kutatási eredményeiket különböző, nehezebben mérhető tényezők - választási aktivitás, választástörténet, rejtőzködők és bizonytalanok pártpreferenciái - alapján korrigálva próbálják előre jelezni a listás szavazatok megoszlását.

Véleményük szerint bár a szakértői becslések esetében a Fidesz-KDNP népszerűségét az összes cég a ténylegesnél alacsonyabbra becsülte, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik listás eredménye esetében csak egyes intézetek becslése bizonyult pontatlannak. A kisebb pártok népszerűségét hibahatáron belül jelezte előre az összes kutatóintézet.

A Medián a győztes Fidesz-KDNP támogatottságát 4 százalékponttal becsülte alá, az ellenzéki pártok szavazatarányát pedig maximum másfél százalékpontos eltéréssel jelezte előre, ezért a legpontosabban becslőnek bizonyult. A képzeletbeli dobogó második fokára a Nézőpont Intézet állhat fel: a Fidesz-KDNP listájának 43 százalékos előrejelzést adó intézet az MSZP-Párbeszédet kicsivel a végeredmény alá-, a DK-t pedig fölébecsülte, a kisebb pártok esetén viszont a lehető legközelebbi egész számú becslést adta.

A ZRI-Závecz szakértői becslése volt a harmadik legpontosabb: a kormánypártot 43 százalékra taksálták, viszont az MSZP-Párbeszéd listájának szavazatarányát felülbecsülték 2,5 százalékponttal, a kisebb pártok közül azonban - a DK eredményén kívül - pontosan becsültek. A kormánypártokat szintén jelentősen alábecsülő Iránytű Intézet a Jobbik eredményét prognosztizálta a végeredményhez képest 5,2 százalékponttal magasabbra, de a többi párt esetében sem volt pontos. A legpontatlanabb szakmai becslést a Republikon Intézet adta, amely a Fideszt nagyon alá-, az MSZP-Párbeszéd listáját viszont nagyon fölébecsülte.

A választásokat megelőző utolsó mérések esetében jobban szóródott az intézetek pontossága. Egyértelműen látszik az is, hogy a személyes interjúk (ZRI-Závecz, Republikon, Medián, Nézőpont) jóval pontosabb mérési eredményeket adtak, mint a telefonos felmérések (Publicus, Századvég). Különösen pontatlannak bizonyultak a közösségimédia-alapú, tehát interneten felvett adatok.

A választásokat megelőző utolsó közvélemény-kutatások közül a Závecz Researché bizonyult a legpontosabbnak, a második legpontosabb mérést a Republikon Intézet készítette, a Medián pedig a harmadik helyre futott be. A további sorrend: Nézőpont, Publicus, Századvég, IDEA Intézet. A kozvelemenykutatok.hu a pártok listás szavazatarányára, a választásokat megelőző időszakban utoljára adott szakmai becsléseket és méréseket egy szóródási mutató, a végeredmény és a becslések közötti négyzetes eltérések átlagának négyzetgyöke alapján rangsorolta. Minden intézet esetében megnézte, hogy az adott pártra adott becslése és a választási végeredmény között mekkora volt az eltérés, majd ezt négyzetre emelte és ebből gyököt vont (annak érdekében, hogy a különbségek összege pozitív legyen), végül ezeket az eltéréseket összeadta. Ezáltal olyan mérőszám jött létre, amely megmutatja, hogy adott cég átlagosan hány százalékpontot tévedett egy párt esetében. A választási eredmény esetén a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező állampolgárok által leadott szavazatok arányait vették figyelembe, mivel a közvélemény-kutatások a hazai népesség demográfiai kategóriái szerint reprezentatívak. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.