Hírzóna

Választás 2018: a fogyatékossággal élők segítséget kérhetnek a szavazáshoz

Választás 2018: a fogyatékossággal élők segítséget kérhetnek a szavazáshoz

2018. március 26., hétfő
Választás 2018: a fogyatékossággal élők segítséget kérhetnek a szavazáshoz

A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között jelenik meg a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése: a szavazáshoz például Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek, ennek határideje csütörtökön jár le.

A fogyatékossággal élők többféle segítséget is kérhetnek választójoguk gyakorlásához: kérhetik például a szavazásról szóló értesítőt Braille-írással vagy igényelhetnek könnyített formában megírt tájékoztató anyagot. Az érintettek csütörtökön 16 óráig jelezhetik a jegyzőnél vagy online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán (

www.valasztas.hu

), ha Braille-írással ellátott szavazósablont igényelnek a szavazóhelyiségben vagy a mozgóurnás szavazásnál, és igényelhetik azt is, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben voksolhassanak.

A Braille-írással ellátott szavazósablon olyan műanyagból vagy kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza és a szavazásra szolgáló köröknél ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, a látássérült választópolgár pedig a fülkében kitapogatja a szöveget, a választott jelölt neve mellett a kivágáson keresztül berajzolja az X-et, majd kiveszi a szavazólapot a sablonból és az urnába dobja.

Amíg nem sikerül az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha akadálymentesített szavazóhelyiségben szeretne szavazni. A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, országszerte 7014 akadálymentes szavazókör van.

A választópolgár - ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes - április 6-án 16 óráig kérheti, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson. Ebben az esetben a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.

Az országgyűlési választáson 10 286 szavazatszámláló bizottság működik, a testületek egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és - a törvény által előírt rendben - a segítségnyújtás. A szavazatszámláló bizottság egyebek mellett tájékoztatja a választókat arról, ha egy jelölt visszalépett (ekkor az adott nevet a szavazólapon áthúzza). Szükség esetén - a választópolgár befolyásolása nélkül elmagyarázza a szavazás módját is. Ha egy olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választó a szavazólap kitöltéséhez nem tud segítségül más választópolgárt megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt. Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet. A mozgóurna iránti kérelemnek legkésőbb április 6-án 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához vagy a szavazás napján, legkésőbb 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz. A mozgóurnával szavazókat a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.