Sport

Mese a világbajnoki aranyról

Mese a világbajnoki aranyról

2018. március 13., kedd
Mese a világbajnoki aranyról

Márton Anita és edzője Eperjesi László élménybeszámolót tartott a Csongrád megyei kormányhivatal dísztermében, mely során kitértek a kezdetekre, a súlylökő felkészülésére, a VB sikerre és a jövőt illető tervekre is.

Az esemény nyitányaként Dr. Juhász Tünde kormánybiztos személyesen gratulált az újdonsült világbajnoknak. Kiemelte, hogy nem csak Magyarországot, hanem egész Csongrád megyét képviselte Anita ezen a világversenyen. A szegedi születésű olimpiai bronzérmes súlylökő beavatta a résztvevőket karrierjének a kezdetébe, ugyanis elárulta, hogy eleinte kosárlabdázott, de hamar rájött, hogy a labdajáték nem az ő sportja. Az édesapja súlyemelő volt, és az ő testi adottságait örökölte, így végül ő is atlétikával kezdett foglalkozni. A 2005-ös marokkói ifjúsági vb után döntötte el, hogy élsportoló lesz. A 2009-es első felnőtt világversenyét követően pedig már fokozatosan jöttek a sikerek, így mindig volt motiváció ami továbbhajtotta.

Sokan voltak kíváncsiak Márton Anita aranyának történetére. (fotó: Kocsis Alíz)

Az élménybeszámolón szóba került az edzőjével, Eperjesi Lászlóval való kiváló viszonya és a megismerkedésük története is:

Közel 18 éve már, hogy elkezdtük a közös munkát. Általános iskolás voltam amikor a testnevelés tanárom megismertette velem a súlylökés alapjait. Rengeteg versenyre jártam ebben az időszakban és az egyik ilyen diákolimpiai verseny során ismerkedtem meg Laci bácsival.

”- mondta a világbajnok. Anita elárulta, hogy voltak olyan időszakok mikor edzés helyett a barátaival ment volna inkább szórakozni, de „Laci bácsi” olyankor visszahúzta, és így mindig visszaterelte az alázatos munka irányába.

Olyan ez mint 18 év házasság - nem mindig fenékig tejfel. Persze vannak nézeteltérések, de mindig megbeszéljük a dolgokat és ez nem is mehet másképp, ez a mi sikerünk titka.

– avatott be minket Eperjesi László, Anita edzője.

Eperjesi László szinte már Anita második apjának számít. (fotó: Kocsis Alíz)

A tréner elárulta, hogy az úgynevezett intenzitásos súlyemelésre helyezik a hangsúlyt a felkészülési időszakban. Ez bő egy órás edzést jelent naponta, melynek célja a pulzus szám 180-185 közötti tartományba emelése majd csökkentése. A világversenyek előtti pár hétben már csak a pszichés felkészülés zajlik, hogy sikerüljön mentálisan is a toppon lennie Anitának, amikor a dobókörbe lép. „

November elején kezdődik az alapozás és Január közepéig tart. Ez adja meg az alapját a következő szezonnak. Vannak benne nagyon kemény napok, de utána mindig olyan jó érzés, hogy ezen is túl vagyok és egyel közelebb kerültem a céljaimhoz

”- fűzte hozzá Anita

A súlylökőnő elmondta, hogy az élsportolóknál kiemelt fontosságú a táplálkozás is, és egy kifejezetten ebbe az irányba szakosodott tanácsadóval is foglalkoznak. Anita érzi is magán a változást azóta, hogy a szakember elkezdett foglalkozni vele.

Elkerülhetetlen a táplálék kiegészítő, mert normál étkezéssel nem lehet megvalósítani azt az edzésmunkát amit el kell végeznem. Egy átlagos nő naponta 1600 kalóriát visz be a szervezetébe, míg én napi 7000-et, mert ennyi fedezi a napi energia szükségletemet. Ezt a mennyiséget csak különböző táplék kiegészítőkkel lehet bevinni.”-

fogalmazott Anita, aki hozzátette, hogy versenyek előtt mindig a szénhidrát feltöltés a legfontosabb, ezért gyakran eszik tésztaféléket, vagy könnyebb húsos ételeket esetleg pizzát a nagy megmérettetések előtti este.

Márton Anita a rá jellemző vidámsággal beszélt a világbajnoki címéhez vezető útjáról. (fotó: Kocsis Alíz)

Az tehát kiderült, hogy nagyon precíz fizikai felkészülést igényel egy világbajnoki megmérettetés, de legalább ennyire fontos a megfelelő mentális állapot is.

„Izgulós vagyok még akkor is, ha nem látszik. Főleg a nagy versenyek előtt egy héttel mindig el kezdek izgulni. Mindig kitűzünk egy célt a felkészülés elején, amiért keményen dolgozunk egy éven át, és aztán egy nap eljön az a pillanat, amikor eldől, hogy sikerül-e elérni ezt a célt vagy pedig nem. Ez nagyon stresszes dolog és régebben el is izgultam a versenyeket emiatt, olykor egy méterrel kisebbet löktem, mint amire képes lettem volna. De sportpszichológus segítségével sikerült elsajátítanom egy mentális technikát és azóta higgadtabban át tudom gondolni a verseny szituációkat és jobban oda tudok figyelni a lökésre.

Anita elárulta, hogy rengeteg pozitív üzenetet kapott a világbajnoki sikert követően, olyan emberektől is, akiktől egyébként távol áll az atlétika, és büszke arra, hogy példakép lehet egy egész ország előtt.

Nagyon sűrű napok vannak a hátam mögött, a vb óta folyamatosan cseng a telefonom, mindig gratuláló üzenetet kapok. Próbálok mindezekre válaszolni, ezzel is népszerűsítve a sportágat.

” Az idei céljairól azt mondta, hogy egy évben kétszer van csúcsformában az ember és ezen a világbajnokságon volt az első idén. Lesz még nyáron egy szabadtéri Európa-bajnokság és arra igyekszenek időzíteni a másodikat. Emellett nagy álma, hogy 20 méter fölött lökjön. Négy évvel ezelőtt a 19 méter volt a mérce, de Eperjesi szerint, mára már megérett arra, hogy átlépje a húsz méteres álomhatárt.

Tokió még két és fél évnyire van. Néha nagyon távolinak tűnik, néha pedig nagyon közelinek. Majd meglátjuk még mit hoz a jövő.

– fejtette ki álláspontját Anita az olimpiával kapcsolatban

Bartók Csaba és Dr. Molnár Tamás is mosolygósan gratulált az újdonsült világbajnoknak. (fotó: Kocsis Alíz)

A beszélgetés végén egykori sportoló kérdezett sportolót. Bartók Csaba Fideszes országgyűlési képviselőjelölt afelől érdeklődött, hogy megdönthető-e a súlylökés világrekordja, illetve képesnek érzi-e rá magát Anita. Az újdonsült világbajnok erre azt válaszolta, hogy:

"Soha senki nem fog tudni nagyobbat lökni, mint 21,24 méter."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.