Írjon nekünk

Sport

Mese a világbajnoki aranyról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Márton Anita és edzője Eperjesi László élménybeszámolót tartott a Csongrád megyei kormányhivatal dísztermében, mely során kitértek a kezdetekre, a súlylökő felkészülésére, a VB sikerre és a jövőt illető tervekre is.

Az esemény nyitányaként Dr. Juhász Tünde kormánybiztos személyesen gratulált az újdonsült világbajnoknak. Kiemelte, hogy nem csak Magyarországot, hanem egész Csongrád megyét képviselte Anita ezen a világversenyen.

A szegedi születésű olimpiai bronzérmes súlylökő beavatta a résztvevőket karrierjének a kezdetébe, ugyanis elárulta, hogy eleinte kosárlabdázott, de hamar rájött, hogy a labdajáték nem az ő sportja. Az édesapja súlyemelő volt, és az ő testi adottságait örökölte, így végül ő is atlétikával kezdett foglalkozni. A 2005-ös marokkói ifjúsági vb után döntötte el, hogy élsportoló lesz. A 2009-es első felnőtt világversenyét követően pedig már fokozatosan jöttek a sikerek, így mindig volt motiváció ami továbbhajtotta.

Sokan voltak kíváncsiak Márton Anita aranyának történetére. (fotó: Kocsis Alíz)

Az élménybeszámolón szóba került az edzőjével, Eperjesi Lászlóval való kiváló viszonya és a megismerkedésük története is:

Közel 18 éve már, hogy elkezdtük a közös munkát. Általános iskolás voltam amikor a testnevelés tanárom megismertette velem a súlylökés alapjait. Rengeteg versenyre jártam ebben az időszakban és az egyik ilyen diákolimpiai verseny során ismerkedtem meg Laci bácsival.”- mondta a világbajnok.

Anita elárulta, hogy voltak olyan időszakok mikor edzés helyett a barátaival ment volna inkább szórakozni, de „Laci bácsi” olyankor visszahúzta, és így mindig visszaterelte az alázatos munka irányába.

Olyan ez mint 18 év házasság – nem mindig fenékig tejfel. Persze vannak nézeteltérések, de mindig megbeszéljük a dolgokat és ez nem is mehet másképp, ez a mi sikerünk titka.

– avatott be minket Eperjesi László, Anita edzője.

Eperjesi László szinte már Anita második apjának számít. (fotó: Kocsis Alíz)

A tréner elárulta, hogy az úgynevezett intenzitásos súlyemelésre helyezik a hangsúlyt a felkészülési időszakban. Ez bő egy órás edzést jelent naponta, melynek célja a pulzus szám 180-185 közötti tartományba emelése majd csökkentése.
A világversenyek előtti pár hétben már csak a pszichés felkészülés zajlik, hogy sikerüljön mentálisan is a toppon lennie Anitának, amikor a dobókörbe lép.

November elején kezdődik az alapozás és Január közepéig tart. Ez adja meg az alapját a következő szezonnak. Vannak benne nagyon kemény napok, de utána mindig olyan jó érzés, hogy ezen is túl vagyok és egyel közelebb kerültem a céljaimhoz”- fűzte hozzá Anita

A súlylökőnő elmondta, hogy az élsportolóknál kiemelt fontosságú a táplálkozás is, és egy kifejezetten ebbe az irányba szakosodott tanácsadóval is foglalkoznak. Anita érzi is magán a változást azóta, hogy a szakember elkezdett foglalkozni vele.

Elkerülhetetlen a táplálék kiegészítő, mert normál étkezéssel nem lehet megvalósítani azt az edzésmunkát amit el kell végeznem. Egy átlagos nő naponta 1600 kalóriát visz be a szervezetébe, míg én napi 7000-et, mert ennyi fedezi a napi energia szükségletemet. Ezt a mennyiséget csak különböző táplék kiegészítőkkel lehet bevinni.”- fogalmazott Anita, aki hozzátette, hogy versenyek előtt mindig a szénhidrát feltöltés a legfontosabb, ezért gyakran eszik tésztaféléket, vagy könnyebb húsos ételeket esetleg pizzát a nagy megmérettetések előtti este.

Márton Anita a rá jellemző vidámsággal beszélt a világbajnoki címéhez vezető útjáról. (fotó: Kocsis Alíz)

Az tehát kiderült, hogy nagyon precíz fizikai felkészülést igényel egy világbajnoki megmérettetés, de legalább ennyire fontos a megfelelő mentális állapot is.

„Izgulós vagyok még akkor is, ha nem látszik. Főleg a nagy versenyek előtt egy héttel mindig el kezdek izgulni. Mindig kitűzünk egy célt a felkészülés elején, amiért keményen dolgozunk egy éven át, és aztán egy nap eljön az a pillanat, amikor eldől, hogy sikerül-e elérni ezt a célt vagy pedig nem.  Ez nagyon stresszes dolog és régebben el is izgultam a versenyeket emiatt, olykor egy méterrel kisebbet löktem, mint amire képes lettem volna.  De sportpszichológus segítségével sikerült elsajátítanom egy mentális technikát és azóta higgadtabban át tudom gondolni a verseny szituációkat és jobban oda tudok figyelni a lökésre.

Anita elárulta, hogy rengeteg pozitív üzenetet kapott a világbajnoki sikert követően, olyan emberektől is, akiktől egyébként távol áll az atlétika, és büszke arra, hogy példakép lehet egy egész ország előtt.

Nagyon sűrű napok vannak a hátam mögött, a vb óta folyamatosan cseng a telefonom, mindig gratuláló üzenetet kapok. Próbálok mindezekre válaszolni, ezzel is népszerűsítve a sportágat.

Az idei céljairól azt mondta, hogy egy évben kétszer van csúcsformában az ember és ezen a világbajnokságon volt az első idén. Lesz még nyáron egy szabadtéri Európa-bajnokság és arra igyekszenek időzíteni a másodikat. Emellett nagy álma, hogy 20 méter fölött lökjön. Négy évvel ezelőtt a 19 méter volt a mérce, de Eperjesi szerint, mára már megérett arra, hogy átlépje a húsz méteres álomhatárt.

Tokió még két és fél évnyire van. Néha nagyon távolinak tűnik, néha pedig nagyon közelinek. Majd meglátjuk még mit hoz a jövő.

– fejtette ki álláspontját Anita az olimpiával kapcsolatban

Bartók Csaba és Dr. Molnár Tamás is mosolygósan gratulált az újdonsült világbajnoknak. (fotó: Kocsis Alíz)

A beszélgetés végén egykori sportoló kérdezett sportolót. Bartók Csaba Fideszes országgyűlési képviselőjelölt afelől érdeklődött, hogy megdönthető-e a súlylökés világrekordja, illetve képesnek érzi-e rá magát Anita.

Az újdonsült világbajnok erre azt válaszolta, hogy:

“Soha senki nem fog tudni nagyobbat lökni, mint 21,24 méter.”

Kommentek

Közélet

Botka László újsága nem örül a magyar sikernek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

A szeged.hu gyalázkodó hangnemű cikket jelentetett meg a magyar válogatott történelmi sikeréről.

Tovább olvasom

Sport

Tudják hol a hiba és sürgősen javítani szeretnék

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hiába nyert a MOL Pick Szeged a Plock ellen, játékukban még mindig sok hiba volt.

Tovább olvasom

Sport

Sporthétfő – Legyőztük a horvátokat!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Egy helyen a hétvége legfontosabb sporteredményei.

Tovább olvasom

Aktuál