Hírzóna

Meghalt a szegedi katicabogár "apukája": Muszka Dániel

Meghalt a szegedi katicabogár "apukája": Muszka Dániel

2018. március 26., hétfő
Meghalt a szegedi katicabogár "apukája": Muszka Dániel

Életének 88. évében, 2018. március 22-én elhunyt Muszka Dániel (1930-2018), a magyar kibernetika egyik úttörője és a hazai informatikatörténeti gyűjtőmunka motorja– közölte az Index a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közleménye alapján.

Muszka Dániel építette meg 1956-57-ben a Szegedi Katicabogarat, ami képes modellezni a pavlovi feltételes reflexeket, és az 1960-as években igazi médiasztárrá vált. A katica képes látni a beépített három fotocellának hála, és ezekre rávilágítva lehet irányítani a mozgását. Mikrofon is van benne, és egy kis tanulás után már a sípszóra is elindul a robot, fényjelzés nélkül.

Ez a katica az egyik legérdekesebb tárgy az

Informatikatörténeti Kiállításon

, melynek létrehozását Muszka Dániel kezdeményezte Kovács Győzővel együtt. 1975 ót gyűjtötték a számítógépeket és más eszközöket, melyeket Magyarországon fejlesztettek vagy terveztek.

Muszka Dániel1997-ben Neumann-díjat, 2005-ben Kalmár-díjat, 2008-ban „Szegedért oklevél” kitüntetést, 2014-ben a Szegedért Alapítvány Debreczeni Pál-díját kapta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.