Politika

Már hárman is vallottak abban az ügyben, ami Botka László állítólagos lefizetéséről szól

Már hárman is vallottak abban az ügyben, ami Botka László állítólagos lefizetéséről szól

2018. március 16., péntek
Már hárman is vallottak abban az ügyben, ami Botka László állítólagos lefizetéséről szól

Tovább folyik az a kenőpénzes történet, amelyben egy jelenleg is eljárás alatt álló üzletember azzal vádolja a szegedi polgármestert, hogy 250 millió forintért cserében meggyorsított egy ingatlan ügyletet

.

Most megtudtuk, hogy már hárman is vallomást tettek az ügyben, azt állítva, hogy tudtak a pénz átadásáról, sőt valamilyen formában részt is vettek benne. Megtaláltuk azt a férfit, akinek a feladata a banki ügyintézés, illetve a különféle pénzek biztonságos kézbesítése volt abban a cégben, amely nyakig benne volt az ingatlan ügyletben. A férfi azt állítja, neki kellett elhoznia a bankból

azt az 50 milliót is, ami végül egy nejlonszatyorban landolt

a Parlament melletti Biarritz étterem külön termében, ahol Botka László és a pécsi polgármester várt rá. A férfi részletesen mesélte el, hogyan vette ki a bankból a pénzt, és azt hogyan juttatta el a főnökének F. Attilának, aki végül személyesen „kézbesítette” a két politikusnak. A cégcsoportnál dolgozott egy másik férfi is, aki pedig azt állítja, Botka László szeretett volna vásárolni egy 100 milliós villát a Balaton Rózsadombján – Hagyó Miklóssal együtt. Készítettünk vele egy rövid interjút:

Önnek mi volt a feladata?

Én tartottam a kapcsolatot a kivitelező cégekkel, és a szakiparosokkal. Ha felújításra került volna sor, akkor én koordináltam volna a munkálatokat.

Botka László, balatoni villát szeretett volna beszerezni Önökön keresztül. Mit tudhatunk a fonyódi villákról?

A cégcsoportnak, anno, a pécsi Szent István Park projekt idején, futott egy másik ingatlan ügylete is. A „Fonyódi villapark”. Ez 5 darab, történelmi villa együttes, Fonyódon, a fonyódi kilátó tetején.

Tisztázzuk: Botka László attól a cégtől vette volna meg a fonyódi ingatlant, ami – Toller László segítségével - megvásárolta az ominózus pécsi projektet?

Ez, pontosan így volt.

Tehát attól a cégtől, amelyikkel kapcsolatban kirobbant a „zacskós” botrány?

Igen.

Mondhatjuk azt, hogy a Balaton egyik legexkluzívabb helyén szeretett volna Botka László nyaralót, pontosabban villát vásárolni?

Igen. Ez a Balaton Rózsadombja. Fonyódon, a történelmi villanegyed közepén. A fonyódi kilátó legszebb részén. Olyan történelmi villákról beszélünk, mint a: Törley villa, vagy a Huszka villa. De, nem csak Botka Lászlót érdekelték ezek a villák.

Hanem?

Hagyó Miklóst is.

Ezt honnan tudja?

A villákat Botka László és Hagyó Miklós közösen nézték meg. A bejáráson is együtt voltak. Együtt jöttek, együtt mentek.

Jóban voltak?

Kimondottan bensőségesnek látszott a viszonyuk. Barátinak. A kötetlen beszélgetésükből kiderült, hogy nem csak ők voltak jó barátságban, hanem a családok is közeli viszonyban voltak. Többször utaltak közös családi programokra.

Hagyó is szeretett volna egy villát venni?

Igen. A villák eladók voltak. A cég csomagban vett 5 darab villát, és a tovább értékesítés volt a cél. Botka László esetében egyszerű volt a matematika: amúgy is kellett neki még pénzt vinni, és egy ilyen ügylet egyszerűsítette volna a készpénzforgalmat. Hagyó meg Botkával közösen, vagy egy helyen szeretett volna egy balatoni villát.

Mennyibe kerül egy ilyen villa?

Felújítás nélküli állapotban, körülbelül, 100 millió forint per darab.

És vajon a felújítás mennyi lett volna?

Hát, az akkori számításaink szerint, ha eredeti állapotba történt volna a felújítás, akkor 50-100 millió forint per villa, igényszinttől függően.

Botkán és Hagyón kívül, ki volt még jelen ezen az ingatlanszemlém?

A főnököm, az építész srác, aki kezelte az ingatlanok tervdokumentációját, a biztonsági őr, aki körbe vezetett bennünket, illetve jómagam.

Tetszettek Botka és Hagyó úrnak a villák?

El voltak ragadtatva. Már képzeletben be is rendezték.

És végül, miért nem lett üzlet? Az ingatlanok ára volt a gond?

Nem, az nem volt gond. A pénz nem volt akadály az uraknak. Az idő.

Az idő?

Igen. Annyit tudni kell, ezekről az ingatlanokról, hogy kiemelten védett, történelmi villák. Azaz, minden egyes mozzanatot a műemlékvédelemmel, és különféle egyéb hatóságokkal kell egyeztetni. Megtalálni az eredeti terveket, és ha lehetséges, az eredeti állapotba kell felújítani. Egy ilyen folyamat több, szélsőséges esetben, sok-sok év.

És, nem tudták volna maguknak elintézni a meggyorsítást?

Természetesen, simán lehetett volna ilyet intézni, de ezzel nem sok időt spóroltak volna. A műemléki felújítás roppant pepecselős és aprólékos munka, építészeti szempontból is. A villák egy részében, eredeti falsfestmények voltak illetve különleges épület szobrászati elemek. Csupán ezeknek a kivitelezése, restaurátort és temérdek időt igényelt volna.

Tehát, a fonyódi villákból nem lett ügylet. Ezek szerint Botka László és Hagyó Miklós lemondtak a luxus nyaraló gondolatáról?

Hogy Hagyó Miklós lemondott-e vagy nem, azt sajnos nem tudom, de Botka László nem. Botka végül egy mátrai villát szerzett be, ami hasonlóképen felújításra szoruló patinás épület volt, viszont nem tartozott a műemlékvédelem hatálya alá, azaz, szinte néhány hónap alatt helyreállítható ingatlanról beszélgetünk. A teljes ügy előzményeit

IDE KATTINTVA

lehet elolvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.