Majdnem 400 filmet neveztek a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egész pontosan 389 alkotást neveztek a szegedi filmfesztiválra, amit a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőrről, Zsigmond Vilmosról kereszteltek el.

A fesztivál fő célja, hogy a szegedi születésű híres operatőr személye és munkája előtt is tisztelegjenek, életben tartva ezzel az emlékét.

A  filmek öt kategóriában, nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti- és dokumentumfilm, illetve animáció indulhatnak. Idén csak nagyjátékfilmből 27 induló van és bár a nevezések közül a legtöbb Magyarországról érkezett, német, amerikai, és kínai alkotással is lehet majd találkozni.

A fesztiválnak helyszínt adó Belvárosi mozi vezetője, Szabó Éva elmondta, hogy a közel 200 órányi anyagból egy szakmai bizottság állította össze a versenyprogramot.

A versenyfilmek sorsáról végül szintén egy szakmai zsűri fog dönteni. Ennek a zsűrinek a vezetője Szabó Gábor, aki az egyetlen Zsigmond Vilmos  által rendezett film operatőre volt. További tagjai a zsűrinek még az Oscar-díjra jelölt Enyedi Ildikó, Erdély Mátyás operatőr, James Chressanthis amerikai operatőr, rendező, író, producer, valamint Muhi András filmproducer.

A május 9-én kezdődő filmfesztiválon a rengeteg filmen kívül egyéb izgalmas programok is várnak ránk. Szakmai workshopot tart például James Chressanthis, közönségtalálkozókat szerveznek, valamint vizsgafilmjeikkel bemutatkoznak Szász János tanítványai is a Színház- és Filmművészeti Egyetemről.

Előző sztori

“Nincs mese, győzni kell!”

Következő sztori

Hajrá Anita- ma este világbajnok lehet a szegedi súlylökőnő