Lányok, asszonyok ne mosott hajjal várjátok a locsolkodókat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Hollókői népviseletbe öltözött fiatalok locsolkodnak Hollókő ófalujában.

Puha nyuszi, csokitojás, sonka és a rettegett locsolkodás. Tagadhatatlanul itt a húsvét. Kinek hite szerint feltámadás, kinek hatalmas családi banzáj. Mi most kiragadjuk az ünnep egyik legjelentősebb hagyományát.

 

Nézzük hát, mit is gondol a női nem a pacsuliszagról, az ázott ruháról, és mit érez miután a 10. féle parfüm kerül frissen mosott frizurájára. Induljunk a kezdetektől. A tradicionális szokás szerint húsvét hétfőn hajnaltól kezdve a fiúk vízzel, locsolják meg az ismerős lányokat. A locsolkodás napját vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is többnyire vödörnyi vízzel locsolták, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat.

És ebből mára mi maradt?   Az émelyítő pacsuliszag, a fejfájás és a fejtörés mit tesznek a férfiak a féltve őrzött hajhagymáinkkal. De mit ajánl egy szakember?

Fröccsen a víz, ázik a lány, ápolódik a hagyomány.

Kata egy szegedi szalon fodrásza elmondta: Nem ajánlatos frissen mosott hajjal készülni a locsolkodásra, ugyanis a túl intenzív aromájú, alkoholtartalmú parfümök kiszáríthatják a tincseket és a fejbőrt. Miután már nem várható locsolkodó érdemes alaposan, bő vízzel hajat mosni és pár napig pihentetni a fejbőrt a nagy megterhelés után.

De ha mindenképp ki szeretnénk védeni a parfüm áradatot, kérjük meg kedves vendégeinket, hogy inkább a ruházatunkat válasszák az öntözéshez.

Amennyiben félünk az engedetlen látogatóktól, foghatjuk menekülőre is, számos külső program közül választhatunk. Kényelmesebb sorstársainknak ajánljuk a nesztelen otthoni pihenést, zárt ajtók mögött.

Előző sztori

Közös képet posztolt férjével Hosszú Katinka

Következő sztori

Tini rablópárost kapcsoltak le a szegedi zsaruk