Szórakozás

Köszönik jól vannak a vadaspark didergő erszényesei és szárnyasai

Köszönik jól vannak a vadaspark didergő erszényesei és szárnyasai

2018. március 21., szerda
Köszönik jól vannak a vadaspark didergő erszényesei és szárnyasai

A Szegedi Vadaspark állatainak sem volt jó igazán ez a furcsa márciusi időjárás. Az igazán hideg időket bezárva töltötték, de Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója szerint a bezártság nem viseli meg őket.

Veprik Róbert is picit extrémebbnek tartotta, ezt a telet, de tapasztalatai szerint az elmúlt években mégis az volt az időjárásban a trend, hogy márciusban érkezett meg, a karácsonyi tél.

„Sajnos ez nem annyira jó, természetesen az állatoknak sem, de egy biztos. A természetnek itt Magyarországon szüksége lenne a télre. Igazán nem gond, ha egy pár napos hó vagy fagy van, de az, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok, az mindig nehezíti a dolgokat.”

– mondta az állatkert igazgatója. A trópusi állatok, mint tudjuk, nem szeretik a hideget, de a vadaspark erre teljes mértékig fel is van készülve. Ilyenkor nem is engedik ki őket a külső kifutóikra, hanem a fűtött belső terükben tartják őket. Ám ez a fajta bezártság, Veprik Róbert szerint nem viseli meg a vadaspark állatait, ugyanis náluk szinte csak olyan állatok laknak, akik állatkerti körülmények között látták meg a napvilágot, azaz ezt a fajta életmódot szokták meg. Az igazgató azt is elárulta nekünk, hogy van egy állatkerti jogszabály, ami leírja, hogy milyen minimális körülményeket kell biztosítani egy állatnak télen, illetve nyáron, a külső és belső helyeket illetően. Ennek a Szegedi Vadaspark nem csak, hogy megfelel, de minden állatnak sokkal nagyobb helye van az előírtaknál.

Az állatok elhelyezése kapcsán, azt is megtudtuk, hogy az elefántház építése még jelenleg is folyik. Reményei szerint május közepén meg is érkeznek az elefántok, így május végén gyereknapon a nagyközönség előtt is megnyitják az új elefántházukat.

Az állatkert igazgatója a madarakat emelte ki a hideg időjárás témájában, mert úgy látja, hogy már sok madár visszaköltözött, akiknek nehezére esik táplálékot találni. Otthon a madáretetőjükbe ő minden nap tesz ki napraforgómagot, hogy a már megérkezett vándormadarak átvészeljék ezt az időszakot. A következő napokban egyre feljebb fog csúszni a hőmérőkben a higanyszál, így már az állatkert is készül különböző programokkal. Az egyik a csütörtöki víz világnapja alkalmából óvodásoknak iskolásoknak szervezett foglalkozás, ahol 4 állomáson a gyerekek az úszó szemétszigetekről, és az ivóvíz fontosságáról. Ezen kívül vasárnap családi napot tartanak ahol, szintén a víz világnapja lesz a téma. Fotók: Kocsis Alíz

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.