Írjon nekünk

Gasztro

Készíts sárgatúrót és kaszinótojást Húsvétra – konyhai tippek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

A húsvét nem csak a locsolkodásról és a rokonlátogatásról szól, hanem még a kajálásról is. Néhány különleges húsvéti ételt szedtünk össze.

Az első, és egyben legkülönlegesebb a sárgatúró, ami csak a nevében tartalmaz túrót. Fotó: cookpad.com

A sárgatúró erősen a valláshoz kapcsolódó hajdúsági és nyírségi édes étel. Leginkább a görög katolikusok körében ismert. Összetevői a tej, tojás, vaníliás cukor, cukor só és ízléstől függően mazsola. Elkészítése hosszadalmas és nem túl egyszerű, de az íze miatt mindenképpen ajánlott, ugyanis nagyon jól megy a sonkához és a kalácshoz.

Másik húsvéti különlegesség a már említett kalács, aminek a húsvéti fajtáját pászkaként ismerik. Fotó: Avelecion

A pászka eredetileg a zsidók kovásztalan kenyere. Nincs túl sok hozzávalója, és elkészíteni is könnyű. Csupán fehér és teljes kiőrlésű liszt, só és sütőpor kell hozzá.

Már ránézésre is ínycsiklandó a kaszinótojás. Fotó: kaszinotojas.hu

Utolsó húsvéti különlegességünk már nem ennyire hagyományőrző, ám mivel ilyenkor a tojásos ételek kerülnek előtérbe, adja magát a kaszinótojás készítése. A kaszinótojás gyakorlatilag töltött tojás. Hozzávalóit és elkészítését még felsorolni is sok lenne, de ahogyan a sárgatúró, úgy ez is megéri a rá szánt időt, mert rendkívül finom.

Borítókép: Katalin konyhája

Kommentek

Hírzóna

A sok nyertes pályázó igazolja a Magyar falu program sikerét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Szerző:

Jövőre is negyvenmilliárd forintos lesz a falusi életminőséget javító pályázati keret.

Tovább olvasom

ARC

Egy cseppnyi Toszkána a Mátyás téren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Hunyadi Anna egy éve nyitotta meg a Szia nevű mobil kávézóját az alsóvárosi Mátyás téren.

Tovább olvasom

Gasztro

Szeged ízei 5. rész: ízben és megjelenésben is csúcs a Sótartó halászleve

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/reichenberger rajmund.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kulcsmozzanat a passzírozás a halászlé elkészítésekor – állítja Kádár-Németh Matild konyhafőnök.

Tovább olvasom

Aktuál