Hírzóna

Horst Seehofer: a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni a menekültek elosztásának ügyében

Horst Seehofer: a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni a menekültek elosztásának ügyében

2018. március 18., vasárnap
Horst Seehofer: a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni a menekültek elosztásának ügyében

Nagyobb erővel kell törekedni a párbeszédre és a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni a menekültek európai uniós (EU-) tagországok közötti elosztásának ügyében - mondta Horst Seehofer német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban arra a kérdésre, hogy a kelet-európai EU-tagországok ellenállására tekintettel ésszerű-e továbbra is ragaszkodni a menekültek elosztásához, azt mondta, hogy nem Angela Merkel kancellárnál - a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökénél -, hanem "másoknál, mindenekelőtt az Európai Bizottságnál kioktató hangnem jelent meg a kelet-európaiakkal szemben, ami kontraproduktív", a várttal ellentétes hatást eredményez, "mert minden államnak megvan a maga büszkesége". Hozzátette, hogy az Európai Bizottságnál a kioktató hangnem mellett atyáskodás, gyámkodás is tapasztalható. Hangsúlyozta, hogy nem lenne szabad az egyes kormányok "feje felett dönteni". Mint mondta, a menekültek elosztásának ügyében nagyobb erővel kell törekedni a párbeszédre, és "ha türelmesen tárgyalunk tovább, az országok nagy részét megnyerjük a menekültelosztás ügyének". Az uniós tagállamok "egy másik része más formában vesz részt" a menekültügyi rendszerben, például úgy, hogy több embert vagy pénzt biztosít a határőrizethez. "Ebben rugalmasnak kellene lennünk, és a rugalmas szolidaritásra kellene törekednünk" - mondta Horst Seehofer. A többi között arról is beszélt, hogy a menekültügyben Angela Merkellel folytatott vitái már a múlt részét alkotják. Kiemelte, hogy a menekültpolitikát tekintve "nagyon jó koalíciós szerződést kötöttünk". A CDU/CSU pártszövetség és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szerződése rögzít két alapelvet, az integráció és a korlátozás elvét - mondta a szerdán megalakult kormány belügyminisztere, aláhúzva, hogy "korlátozás nélkül soha nem sikerülhet az integráció", és "a bevándorlás korlátozás nélkül túlterheli az országot". Szólt arról is, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet belső határán mindaddig fenn kell tartani az ideiglenesen visszaállított ellenőrzést, ameddig "az EU-nak nem sikerül hatékonyan megvédeni és ellenőrizni a külső határt", amire nincs esély belátható időn belül. A napokban Angela Merkel kancellár is jelezte, hogy nem ragaszkodik feltétlenül a menekültek kvótákon alapuló elosztásához. Pénteken Berlinben Stefan Löfven svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a menekültkvótákkal kapcsolatban kérdésre válaszolva leszögezte, hogy nem a nyomásgyakorlás, hanem a meggyőzés útján kell előrelépni az EU új menekültügyi rendszere felé, és lehetőleg júniusig meg kell állapodni az új rendszerről, amelynek a tagállamok közötti szolidaritás alapján része a terhek méltányos elosztása. Azonban "a méltányos tehermegosztás nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanaz a feladata", a feladatokat a tagállamoknak "meg kell beszélniük egymással" - tette hozzá Angela Merkel.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.