Közélet

Gyémánt és arany – Zorán a zseni hetvenhat éves

Gyémánt és arany – Zorán a zseni hetvenhat éves

2018. március 6., kedd
Gyémánt és arany – Zorán a zseni hetvenhat éves

Március negyedikén ünnepelte 76. születésnapját a hazai könnyűzene egyik legintellektuálisabb előadóművésze. A szerb származású énekes bár eredetileg villamosmérnöknek tanult, hatvan éve a zenének él.

Hosszú és sikeres művészi életpályát tudhat maga mögött a kora ellenére igen aktív gitáros-énekes. A szerb értelmiségi családból származó Sztevanovity Zorán hatévesen került Jugoszláviából Budapestre. A fővárosi Radnóti Miklós Gimnázium elvégzése után villamosmérnöknek tanult, ám a forrasztópákát hamarosan akusztikus gitárra cserélte. Zoránt a fővárosban érte a beatrobbanás korszaka, ekkor szivárgott be Magyarországra a tiltott, majd megtűrt nyugati zene. Itthon is sorra alakultak a fiatal magyar könnyűzenei formációk.

Ülök egy rózsaszín kádban…

https://youtu.be/72SXt5ycqAk Zorán tizennyolc évesen a Zenith majd a Metro együttesben csapott először igazán a húrok közé. Az Illés és az Omega mellett a Metro volt a korszak harmadik legnépszerűbb beategyüttese Magyarországon. A zenekarban már Frenreisz Károly basszusozott, akivel pár év elteltével Zorán már a Presser Gábor fémjelezte Lokomotív GT-ben muzsikált. A Metro zenekarban egyébként 1964-től Zorán öccse Sztevanovity Dusán ritmusgitározott. Dusán szövegíróként közreműködött a zenekar produkcióiban, néhány év alatt az egyik legsikeresebb hazai dalszöveg íróvá vált.

Rózsaszín kádban ücsörögve, szédülő fejünkön papírcsákóval talán mi sem emlékszünk jól tizenhét évesen az előző éjszaka borgőzös emlékképeire.

A rózsaszín kádas nóta mellett a hatvankilences Metro-bakelit legismertebb száma kétségkívül a Citromízű banán volt. https://youtu.be/QfkQ_F_EP0U A slágert nemcsak könnyed dallama, hanem áthallásos szövege is hamar közkedvelt slágerré avatta Magyarországon.

„Citromízű banán, nincs a banánfán, Nem kell senkinek ilyen találmány.”

A dal refrénjének sorai egyértelműen rímelnek Bacsó Péter évtizedekig indexre tett filmszatírájának szállóigéjére.

A tanú című film egyik jelenetében hangzik el a mondat: „Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb… De a miénk!”

Ilyen rejtett üzenetekkel utaltak a korszak magyar művészei az erőltetett szocialista mezőgazdasági kísérletek butaságára, az egész kommunista rendszer életellenességére. Az énekes karrierjének fontos fordulópontja volt Presser Gáborral való megismerkedése. A hetvenes évek derekán már együtt dolgoztak, ekkortól lépett magasabb színvonalra Zorán zenei munkássága. A nyolcvanas években Zorán teljesen a szólókarrierjét építette. A következő két évtizedben igazán kiteljesedett művészete, nagyjából kétévente jelentkezett új hanglemezzel. Sztevanovity Zorán dalaiban az érzelmek mélysége és a gazdag dallamvilág szerencsésen találkozik. Presser zenéje Dusán szövegeivel kéz a kézben egy varázslatos hangulatú világot idéznek. https://youtu.be/rUgh0t_ydNc Zorán koncertjei örök emberi értékekről szólnak, egyszerre több korosztályt is megszólítanak. A szerelem, a hit, az élet és a halál mindenkit foglalkoztató alapkérdéseivel a dalok valódi tartalmat nyernek. Kóló című alkotása igazi zenei csemege, a szerb körtánc balkáni dallamvilágával családi gyökereire utal. https://youtu.be/uFzwgHIVJGY Zorán 1997-től napjainkig évente folyamatosan bővülő repertoárral koncertezik és turnézik. Hosszú évtizedek alatt - több mint 30 szóló albumával - az egyik legtermékenyebb előadójává vált a magyar könnyűzene világának. Dalai évről-évre rengeteg rajongót vonzanak a Budapest Sportarénába. Születésnaposunk néhány éve nyilatkozta, kevés hobbija van. Ezen a tényen persze cseppet sem csodálkozhatunk, hiszen hetvenen túl is évente 25-30 koncertet ad országszerte. Isten éltesse a hetvenhat éves Sztevanovity Zoránt, aki igazán jól döntött, amikor a forrasztópákát és a fizika jegyzeteit dobozgitárra és pengetőre cserélte!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.