/

Bűnmegelőzési tanácsokkal látták el a csongrádi nyugdíjasokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrádi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársa az elmúlt héten a város két klubjában tartott prevenciós foglalkozást szépkorúaknak – közölte a szervezet.

Az előadások során a „Házhoz megyünk!” kampány irányelvei kerültek előtérbe. Az elhangzottak elsajátítását a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által tervezett „Lépésről lépésre a biztonságért!” társasjáték és a „Zsaru sztori” készségfejlesztő kockajáték segítette.

A foglalkozáson szó esett még a trükkös csalásokról, lopásokról, a házalókról, és az első sorban idősebb korosztály számára veszélyt jelentő árubemutatókról, az ezekkel összefüggésben elkövetett bűncselekményekről, és az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeiről. Továbbá, a bűnmegelőzés területén dolgozó rendőr kiemelte az otthonaink hatékony védelme érdekében, milyen mechanikai és elektronikus eszközöket érdemes használni.

A bűncselekmények megelőzése érdekében érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

  • A besurranó tolvaj minden esetben a csukott, de nem zárt ajtón keresztül jut be az otthonokba, ezért azok ajtaját, a kaput minden esetben zárják be, függetlenül attól, hogy otthon tartózkodnak-e vagy sem!
  • Az idegeneket lehetőség szerint a zárva tartott kerítésen, bejárati ajtón keresztül kérdezzék meg becsengetésük céljáról és csak állításuk valódiságának ellenőrzése után nyissanak ajtót, kaput!
  • A trükkös tolvajok mindig többen vannak, mindenkinek megvan a saját szerepe, hiszen a figyelmet próbálják elterelni.
  • Házaló árusoktól vásárolni nem biztonságos, hiszen a későbbiek során nincs lehetőség reklamációra!
  • Jó, ha tudják, hogy a közüzemi szolgáltatók túlfizetés esetén soha sem viszik házhoz a túlfizetett összeget és sohasem jelzik ezt személyesen!
  • Hivatalból, bankból, pénzügyei intézése érdekében sem keresik fel személyesen otthonában!
  • Idegeneknek magukról, értékeikről, családjukról, szomszédjaikról ne adjanak ki bizalmas információkat!
  • Készpénzt rövid időre se adjanak kölcsön idegennek, hivatkozzon bármilyen indokra (balesetre, sürgős életmentő műtétre, orvosi beavatkozásra vagy betegszállításra)!
  • Idegen személyek megjelenése esetén érdemes őket jól megfigyelni (ruházat, személyleírás, különös ismertetőjegyek), és a jármű rendszámát, illetve annak színét, típusát feljegyezni! Bűncselekmény gyanúja esetén a megadott adatokkal tudják segíteni a rendőrségi nyomozást!
Előző sztori

Kiss-Rigó: Most ölik meg Európát, és bennünket, keresztényeket is!

Következő sztori

A családtámogatás jelenthet megoldást Európa demográfiai problémáira