Gazdaság

Szegeden is pörög az ingatlanpiac

Szegeden is pörög az ingatlanpiac

2018. február 11., vasárnap
Szegeden is pörög az ingatlanpiac

Az elmúlt évben több, mint 20 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Szeged ezzel a ranglista harmadik helyét érte el.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép legutóbbi kiadványa a tavalyi év első kilenc hónapját elemezte az előző év azonos időszakához képest. Ebben az elemzésben a szegedi ingatlanpiacot jellemző 20%-os áremelkedés juttatott minket a dobogóra. Egy lakótelepi lakás átlagos négyzetméter ára 187 ezer forint volt, míg egy hagyományos építésű ingatlané 215 ezer forintra emelkedett. Ez pontosan 21%-os növekedés volt.

Ez azt jelenti, hogy egy viszonylag kicsi másfél szobás panellakás is több, mint 9 millió forintba került.

A családi házaknál kisebb, mindössze 11 százalékos áremelkedést regisztráltak – esetükben az átlagos négyzetméterár szintén 187 ezer forint volt. A belvárosi új építésű lakások esetében viszont akár 450 ezer forintos négyzetméter árral is találkozhatunk. „Az átlag persze sok mindent leplez: a státusszimbólumnak is számító Újszegeden, vagy a jobban megközelíthető Alsóvároson a divatos, korszerű és mutatós családi házak négyzetmétere 250 ezer forintnál indul és akár 350 ezer forint is lehet” - tette hozzá az OTP Ingatlanpont szegedi irodájának vezetője, Nyári Imre. Városunk ingatlanpiacának bérleti része, egyetemi város lévén, leginkább a diákokat célozza meg. Az induló ár itt havi 45 ezer forint és a színvonaltól függően emelkedik. Nagyobb lakások esetén a havi 100 ezer forint sem ritka. Ez esetben több diák vesz ki egy lakást, és a szobákon osztozkodnak, de az sem ritka, hogy egy tehetősebb külföldi diák egyedül vesz ki minőségi másfél szobás lakást, aminek 150 ezres havi díja van. Kép forrása:

Solutions For All

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.