Közélet

Szegeden is négy helyen spórolhat az energiával a Kormányhivatal

Szegeden is négy helyen spórolhat az energiával a Kormányhivatal

2018. február 27., kedd
Szegeden is négy helyen spórolhat az energiával a Kormányhivatal

A Csongrád Megyei Kormányhivatal folyamatosan törekszik arra, hogy energiatakarékos megoldásokat keressen és alkalmazzon ingatlanjain, amelyekkel csökkentheti a fosszilis energiafelhasználást és egyben a fenntartási költségeket. A KEHOP-5.2.2 „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” pályázati felhíváson a Kormányhivatal sikeresen szerepelt, így 16 épületének energetikai felújítására 1,200 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A három fejlesztési fázisból kettő érinti Szegedet, összesen négy ingatlan újul meg a város különböző pontjain.

DCIM100GOPROGOPR0588.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal a „KEHOP-5.2.2-16-2016-00007 - Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál” elnevezésű, nyertes pályázatának köszönhetően 16 épület energetikai korszerűsítése fejeződött be. Kisteleken egy, Csongrádon kettő, Szentesen kettő, Szegeden négy, Hódmezővásárhelyen három, Mindszenten egy, Röszkén egy, Üllésen egy és Makón egy ingatlant érintett a fejlesztés.

Az első fejlesztési fázisban bruttó 29, 667 millió forintból megújult a Bécsi körút 5. szám alatti épület, korszerűsítették a fűtési rendszert, energiatakarékossá vált a világítási rendszer, valamint 30 kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek. Szintén ekkor fejlesztették a Kálvária sugárút 41-43. szám alatti épületet 90,109 millió forintból, itt a Bécsi körútihoz hasonló beruházások mellett a hőszigetelés is megtörtént, valamint az itteni napelemek 37 kW teljesítményt adnak le.

A második ütemben került sor a Kereskedő köz 3-5. szám alatti ingatlanra. Ennek köszönhetően VRV rendszerű fűtést építettek ki, korszerűsítették a szellőző rendszert, napelemes rendszert helyeztek el, amelyekre összesen bruttó 83,719 millió forintot költöttek. Szintén ekkor újították fel a Deák Ferenc utca 17. szám alatt található épületet bruttó 122,189 millió forintból. Ebből az összegből lezajlott a nyílászárók részleges cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, a hűtési rendszer kiépítése, és egy 21,32 kW teljesítményű napelemes rendszer telepítése. A Kormányhivatal azt reméli, hogy többféle, megújuló energiaforrás felhasználásával, valamint az energiatakarékosságnak köszönhetően csökkennek az épületek fenntartási költségei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.