Hírzóna

Pedagógus workshop a klímaváltozásról

Pedagógus workshop a klímaváltozásról

2018. február 22., csütörtök
Pedagógus workshop a klímaváltozásról

Pénteken délelőtt 10 órától a Szegedi Tudományegyetem Krajkó Gyula termében szemléletformáló előadásokkal várják a természettudományi szakterülettel rendelkező pedagógusokat.

A „Klímaváltozással kapcsolatos ismeretek a közoktatásban” címmel meghirdetett rendezvény fontos részét képezi egy uniós forrásból finanszírozott nagyobb léptékű stratégiai projektnek. A projekt keretében a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével már korábban elkészült Csongrád megye klímastratégiája, melynek célja a klímavédelmi törekvések támogatása, valamint a szemléletformálást elősegítő intézkedési javaslatok meghatározása.

A tavaly elindított Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében életre hívott 30 millió forintnyi keretösszegű, száz százalékban európai uniós forrásból finanszírozott (KEHOP-1.2.0-15-2016-00003) projektben kidolgozták a megyei klímastratégiai dokumentumot. A szakemberek úgy vélik, a dokumentum megléte megalapozhatja a megye hatékonyabb fellépését a klímaváltozás negatív hatásaival szemben.

A rendezvényen a résztvevő pedagógusok a mindennapi oktató-nevelő munkájukban jól hasznosítható, gyakorlati ismeretekkel gazdagodhatnak. A rövid elméleti előadások mellett módszertani gyakorlatok is lesznek. Ilyenek például a jó gyakorlatok és az interaktív foglalkozások, melyekkel a rendezők szeretnék közelebb hozni a pedagógusokhoz az új szemléletmódot.

„Az éghajlatváltozás jelensége egyre inkább ismert a közvélemény számára, de annak okai és hatásai, a hatások mérséklése és az érintettek szerepvállalásának lehetőségei terén szemléletformálásra van szükség.”

–hangsúlyozta Dr. Gulyás Ágnes egyetemi adjunktus. Dr. Gulyás Ágnes tanszékvezető-helyettes, aki Csongrád-megyei klímareferens – az esemény főszervezője – elmondta, a Szegedi Tudományegyetem a tanárképzés regionális fellegvára. Ezért kulcsfontosságú a pedagógusok legkorszerűbb ismeretekkel való megismertetése. Erre kiváló alkalom nyílik a péntekihez hasonló workshopok alkalmával, hiszen a résztvevők gyakorlati, interaktív módon ismerkedhetnek meg az újdonságokkal.

Az adjunktusasszony kiemelte,

rengeteg tévhit kering a fiatalok körében a klímaváltozással kapcsolatban.

Ezek tisztába tételében fontos feladat hárul a természettudományos tantárgyakat tanító pedagógusokra. „Ezek a programok egy intenzív, korszerű pedagógus továbbképzésnek is felfoghatók.” – véli Dr. Gulyás Ágnes. Hozzátette, hogy a pénteki rendezvényen már működő jó gyakorlatokkal is megismerkedhetnek a vendégek. A gyakorlatok közül kiemelte a szegedi Arany János Általános Iskolában már évek óta sikeresen megvalósuló komplex klímatudatos projektet, amit az általános iskola igazgatónője fog majd bemutatni.

A módszertani rendezvény február 23-án, pénteken 10 és 14 óra között lesz az Egyetem utca 2. szám alatti épületének 3. emeletén található Krajkó Gyula termében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.