Hírzóna

Magára maradt a Szegedi Vadaspark nőstény tamarinja

Magára maradt a Szegedi Vadaspark nőstény tamarinja

2018. február 8., csütörtök
Magára maradt a Szegedi Vadaspark nőstény tamarinja

Egyedül kell felnevelnie két kölykét a csupaszpofájú tamarin anyának.

Bár több állatfaj nősténye is egyedül neveli kicsinyeit, a karmosmajmoknál az apai gondoskodás szerepe jelentős. A Szegedi Vadaspark csupaszpofájú tamarin nősténye egyedül maradt, miután betegségben elpusztult a párja. Később születtek meg az utódaik, pontosabban két kis majomkölyök, amelyek cseperedését a gondozói aggódva figyelték, vajon, hogy birkózik meg a feladattal az egyedül maradt anya.

A jelek szerint sikeresen, hiszen a másfél hónapja született kis majmok szemmel láthatóan szépen fejlődnek.

A csupaszpofájú tamarin a Vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben mindössze 183 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa alapján, Magyarországon csak Szegeden látható. A kritikusan veszélyeztetett fajnak szabadon csak pár ezer egyede él, ám őket is fenyegeti az élőhelyük elvesztése, és az, hogy az aranykezű tamarinokkal jobban alkalmazkodnak a gyorsan változó életkörülményekhez. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének fajmegmentési programjában 2012. óta vesz részt a Vadaspark. A karmosmajmoknál a hímeknek fontos a szerepe az utódnevelésben, ők azok, akik a legtöbbet hordják, védik a kicsinyeket. A szegedi eset különlegessége, hogy az anyának egyedül kellett ellátni ezt a feladatot. Most, hogy túl vannak a legkritikusabb időszakon, már bizakodhatnak a vadaspark dolgozói a sikerben! A kismajmokat a látogatók is megleshetik, de most még hangsúlyosabban kérik a gondozók, ne zavarják a családot kopogtatással és vakuzással! Fotó: Endrédi Lajos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.