Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Elmondom

Két hónapra belvárosi kiállítóhely nélkül maradnak a képzőművészek Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Április 3-tól június elsejéig zárva tart a REÖK. A palotán ebben a két hónapban homlokzat felújítást és nyílászárócserét hajtanak végre. A felújítás ideje alatt a földszinti jegyiroda és az alagsori stúdiószínpad zavartalanul üzemel majd.

Szegeden ma nagyon kevés a megfelelő adottságú kiállítóhely a belvárosban. A Horváth Mihály utcai Képtár bezárása és lepusztulása úgy tűnik hosszú időre megpecsételte a szegedi képzőművészek sorsát.

Városunk regionális képzőművészeti központtá válásában jelentős szerepet játszott a Móra Ferenc Múzeum Képtára. A hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években gyakran három szinten is izgalmas tárlatok nyílhattak a belváros szívében. A 2002 és 2012 közötti egy évtized alatt nagyon lepusztult az egykori patinás kiállítóhely. Jelenleg egy EU-s pályázati pénzből épült modern rehabilitációs központ üzemel az épületben.

A Horváth Mihály utcában álló, egykori Képtár helyett alakították ki a város legszebb szecessziós palotájában a „REÖK”-öt. A kifejezés egyrészt utal ez eredeti tulajdonos Reök Iván (1855-1923) mérnök nevére, másrészt pedig a Regionális Összművészeti Központ fantázianevet is magában foglalja. Sajnos az épület – az egymásból nyíló, kisebb-nagyobb, zömmel félhomályos helyisége miatt – nemigen alkalmas látványos képzőművészeti tárlatok megrendezésére. Ráadásul a 2007-től eltelt tíz év során egyre határozottabban látszik körvonalazódni, hogy a központ vezetése az „országosan futtatott” művészeket részesítette előnyben a nem kevésbé kvalitásos szegedi alkotókkal szemben.
A belvárosban a Klauzál téren található EDF DÉMÁSZ Galéria maradt az egyetlen igazán impozáns kiállítóhely. Sajnálatos, hogy hétvégén zárva van.

-Örvendetes, hogy a belvárosban több középiskola is felkarolja a művészetet – véli Bakacsi Lajos festőművész. Példának egykori munkahelyét, a Vedres István Építőipari Szakgimnáziumot említi, ahol remek tájolású, napfényes galériát alakítottak ki a második emeleten. Nem messze tőle, a Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnázium galériája évek óta ad otthont kiállításoknak. Valójában azonban nem töltik be maradéktalanul a funkciójukat, hiszen csak iskolaidőben látogathatók.

Napjainkra a szegedi képzőművészek színe-java lényegében a város peremén épült művelődési házakba kényszerült. Ezen intézmények – bár tágas terekkel rendelkeznek – elhelyezkedésüknél fogva mégsem pótolhatják a Horváth Mihály utcai Képtárat. Megállapíthatjuk tehát, hogy a REÖK felújítása miatt – rövid időn belül – bizonyosan nem változik majd kedvezőbb irányba a helyi művészek sorsa sem.

Tóth Péter

Tovább olvasom

Elmondom

Padlószőnyeg ragasztó, a saját kezű munkák csodafegyvere

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ha egy kis ráncfelvarrás kell a lakásnak, akkor remek ötlet egy új padlószőnyeg. Iparost hívni viszont költséges. Jó hír, hogy a padlószőnyeg ragasztó segítségével könnyen lerakhatjuk mi is. Mutatjuk, hogy kezdj hozzá.

Tovább olvasom

Elmondom

Olvasónk írja: “Az kiabál, akinek ég a háza…”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Markáns véleményét jutatta el szerkesztőségünkbe egy olvasónk, az utóbbi hetek szegedi botrányaira reagálva.

Tovább olvasom

Elmondom

Lehellet megszegik, avagy a Páneurópai ellenzéki pánik

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Itt volt ez a Merkel-látogatás és az egyesült ellenzék testületileg elvesztette a fejét.

Tovább olvasom

Aktuál