Kultúra

Két hónapra belvárosi kiállítóhely nélkül maradnak a képzőművészek Szegeden

Két hónapra belvárosi kiállítóhely nélkül maradnak a képzőművészek Szegeden

2018. február 5., hétfő
Két hónapra belvárosi kiállítóhely nélkül maradnak a képzőművészek Szegeden

Április 3-tól június elsejéig zárva tart a REÖK. A palotán ebben a két hónapban homlokzat felújítást és nyílászárócserét hajtanak végre. A felújítás ideje alatt a földszinti jegyiroda és az alagsori stúdiószínpad zavartalanul üzemel majd.

Szegeden ma nagyon kevés a megfelelő adottságú kiállítóhely a belvárosban. A Horváth Mihály utcai Képtár bezárása és lepusztulása úgy tűnik hosszú időre megpecsételte a szegedi képzőművészek sorsát. Városunk regionális képzőművészeti központtá válásában jelentős szerepet játszott a Móra Ferenc Múzeum Képtára. A hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években gyakran három szinten is izgalmas tárlatok nyílhattak a belváros szívében. A 2002 és 2012 közötti egy évtized alatt nagyon lepusztult az egykori patinás kiállítóhely. Jelenleg egy EU-s pályázati pénzből épült modern rehabilitációs központ üzemel az épületben.

A Horváth Mihály utcában álló, egykori Képtár helyett alakították ki a város legszebb szecessziós palotájában a „REÖK”-öt. A kifejezés egyrészt utal ez eredeti tulajdonos Reök Iván (1855-1923) mérnök nevére, másrészt pedig a Regionális Összművészeti Központ fantázianevet is magában foglalja. Sajnos az épület – az egymásból nyíló, kisebb-nagyobb, zömmel félhomályos helyisége miatt - nemigen alkalmas látványos képzőművészeti tárlatok megrendezésére. Ráadásul a 2007-től eltelt tíz év során egyre határozottabban látszik körvonalazódni, hogy a központ vezetése az „országosan futtatott” művészeket részesítette előnyben a nem kevésbé kvalitásos szegedi alkotókkal szemben. A belvárosban a Klauzál téren található EDF DÉMÁSZ Galéria maradt az egyetlen igazán impozáns kiállítóhely. Sajnálatos, hogy hétvégén zárva van. -Örvendetes, hogy a belvárosban több középiskola is felkarolja a művészetet – véli Bakacsi Lajos festőművész. Példának egykori munkahelyét, a Vedres István Építőipari Szakgimnáziumot említi, ahol remek tájolású, napfényes galériát alakítottak ki a második emeleten. Nem messze tőle, a Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnázium galériája évek óta ad otthont kiállításoknak. Valójában azonban nem töltik be maradéktalanul a funkciójukat, hiszen csak iskolaidőben látogathatók. Napjainkra a szegedi képzőművészek színe-java lényegében a város peremén épült művelődési házakba kényszerült. Ezen intézmények - bár tágas terekkel rendelkeznek - elhelyezkedésüknél fogva mégsem pótolhatják a Horváth Mihály utcai Képtárat. Megállapíthatjuk tehát, hogy a REÖK felújítása miatt – rövid időn belül - bizonyosan nem változik majd kedvezőbb irányba a helyi művészek sorsa sem. Tóth Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.