Közélet

Előtérben az őshonos nemzeti kisebbség!

Előtérben az őshonos nemzeti kisebbség!

2018. február 1., csütörtök
Előtérben az őshonos nemzeti kisebbség!

Megpróbálják kényszeríteni az Európai Uniót, hogy nyelvi és kulturális kérdésekben törvényjavaslatokat fogalmazzon meg az Európában élő őshonos kisebbség megvédéséért.

Megkezdődött az aláírás gyűjtés Szegeden is, mely a Rákóczi Szövetség civilszervezetén keresztül történik. Sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a napokban indult el az utcai aláírás gyűjtés a FUEN Nemzeti Kisebbségvédelmi kezdeményezéséhez. Bármely választópolgár aláírhatja a petíciót. A cél, hogy fogadjon el az EU jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése céljából. A sajtótájékoztatón megjelent Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, aki beszédében elmondta mennyire fontosnak tartja a kulturális és nyelvi értékek megőrzésék. Szintén megjelent Molnár Tamás vízilabdázó, aki elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy támogathatja a petíciót.

Dr. Tárnok Balázs, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának munkatársa és Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség főtitkára elmondták, hogy EU-s szinten minimum a 7 tagállambó, 1 millió szavazatra és ebből magyarországi szinten 15750 szavazatra van szükség. Elhangzott még az is, hogy nem csak az utcai aláírásgyűjtő pontokon, ha nem postai úton ingyenesen is illetve elektronikus formában is elküldhető a

http://www.jogaink.hu/

weboldalon is. Javaslatok az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetének javítására:

1. EU Ajánlás a kulturális és nyelvi sokféleség védelméért és előmozdításáért az Unióban. 2. A támogatási programok módosítása úgy, hogy azok a kis régiókban élő és kisebbségi nyelvet beszélő közösségek számára elérhetőek legyenek 3. Nyelvi sokféleségi központ létrehozása 4. Regionális alapok – vegyék figyelembe a nemzeti kisebbségek helyzetét, illetve a kulturális és nyelvi sokféleség szerepét 5. Kutatás a kisebbségek Európa szociális és gazdasági fejlődéséhez való hozzájárulásának értékéről 6. Az állam nélküli kisebbségek egyenlősége 7. Egységes szerzői jogi piac létrehozása 8. Audiovizuális médiaszolgáltatásról szóló irányelv módosítása 9. Kisebbségi közösségek regionális (állami) támogatása

A szavazás 2018 április 3-án ér véget. Markó Gábor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.