/

900 millióval húzták le az államot – lekapcsolták őket

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen elrendelte tizenegy gyanúsított előzetes letartóztatását, akik bűnszervezetben hatalmas vagyoni kárt okoztak az államnak.

A gyanú szerint a most előzeteses letartóztatásba helyezett gyanúsítottak összesen közel 900 millió forinttal károsították meg általános forgalmi adó adónemben az állami költségvetést.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért kérte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, mert az ügyészi álláspont szerint a olyan az ország több pontján működő gazdasági társaságból álló bűnszervezetet hoztak létre, melyben az érintettek az Unió területéről nagy értékű mobiltelefonokat szereztek be. A cégek egymás között számlázási láncot alakítottak ki, melynek végén a mobiltelefonok ugyancsak az Unió területén lettek értékesítve.

A számlázási lánc elején a magyarországi forgalomba hozatalhoz kapcsolódó általános forgalmi adó azonban nem lett megfizetve, így a számlázási lánc végén a telefonokat ismételten az unió területén értékesítő cégek az áfát visszaigényelték.

A bűnszervezet működésében érintettek voltak olyan gazdasági társaságok, amelyek kifejezetten arra lettek létrehozva, hogy strómanok vezetésével a mobiltelefonokat az Unió területéről beszerezzék, majd az adók megfizetése nélkül azokat Magyarországon tovább értékesítsék. Emellett olyan vállalkozások is a bűnszervezet részét képezték, melyek a mobiltelefonok értékesítésével kapcsolatos bizonylatok könyvelésükben való szerepeltetésével tudták a fizetendő adójukat csökkenteni vagy azt visszaigényelni.

A bíróság mindegyik gyanúsított esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, mert a szökésüktől, illetve attól tartottak, hogy bizonyítékokat semmisítenének meg.

Fotó: Insurance Business America

Előző sztori

Megszólalt a férfi, aki szatyorban vitte a milliókat Botka Lászlónak!

Következő sztori

Hajrá úszók, hajrá Vásárhely!