Közélet

Vince-napi vesszővágás az Emlékparkban

Vince-napi vesszővágás az Emlékparkban

2018. január 17., szerda
Vince-napi vesszővágás az Emlékparkban

Vince-napi vesszővágással, új borrendi tagok avatásával és az újbor kóstolásra várja az év első programján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóit.

A borrendek látványos felvonulását követően a Szegedi tanyára érkeznek, ahol megtörténik a vesszővágás és a termésjóslás. Az Árpád-emlékmű előtt idén is új borrendi tagokat avat a Szent Vince Borrend. A jelölteket az avatás előtt különböző játékos próbatételeknek vetik alá, ahol számot kell adniuk alkalmasságukról, a bor és a szőlő alapos ismeretéről.

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést.

Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.

A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Az Emlékparkban a "vincevessző" levágásával történik a jövendölés. Ennek során a szőlőtőről lemetszett vessző állapotából következtetnek a várható termésre.

Vince-napi vesszővágás

2018. január 21., vasárnap

Program

12:00

Borrendek köszöntése: Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója, Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke – Emlékpark főbejárata, Szegedi Kapu, kupola alatt

12:40

Vince-napi vesszővágás – Skanzen/Szegedi tanya

13:15

Szent Vince Borrend új borrendi tagjainak avatása – Árpád-emlékmű

14:00

Újbor kóstolása – Látogatóközpont/ Konferenciaterem

16:00

Jánosáldás – Látogatóközpont/ Konferenciaterem

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.