Közélet

Új határátkelő nyílik Csongrád megyében

Új határátkelő nyílik Csongrád megyében

2018. január 30., kedd
Új határátkelő nyílik Csongrád megyében

Hamarosan határátkelő nyílik Kübekháza mellett. Az 5 millió eurós EU-s projekt részeként a faluban utat is korszerűsítenek a pénzből.

A magyar-szerb-román hármas határ Kübekháza, a szerb Magyarmajnád és Rábé, valamint a romániai oldalon Óbéba települések között húzódik. Az 1920-as trianoni döntés egész településeket és családok ezreit választotta el egymástól. A második világháborút követően pedig szinte megmerevedtek a szomszédos országok közötti határvonalak. Közismert, hogy az Orbán-kormány 2015 nyarán döntött az ideiglenes fizikai határzár megépítése mellett. Ez a kettős kerítés 175 kilométer hosszan húzódik a magyar – szerb, és a magyar - horvát határon. Tény, hogy ezzel megállították – illetve más útvonalakra terelték – az illegális migráció embertömegét, ezzel azonban megnehezítették a szomszédos országok települései közti kapcsolatok fejlesztését.

Minden év május utolsó hétvégéjén megnyitják a hármas határt Kübekházánál. Ezentúl nem csak ekkor lesz szabad az átjárás a három ország között.

„Ahol út épül, ott lehetőségek nyílnak” – nyilatkozta Kübekháza polgármestere, akit nem lepett meg a határátkelő kialakításának híre. Az érintett területekhez tartozó kisajátítások már korábban megtörténtek. Az önkormányzat tizenhat éve készül az eseményre. A település vezetője – dr. Molnár Róbert - elárulta, hogy jó kapcsolatot ápol Óbéba román polgármesterével. Közös céljuk, hogy onnan a magyar gyerekek átjárhassanak tanulni Kübekházára. Ehhez a magyar oldalon három kilométernyi út, Óbéba felől pedig mindössze 250 méter hosszú szakasz megépítése szükséges. Az átkelőhely megnyitásától a testvértelepüléseken élők - a kulturális kapcsolatok mellett - a gazdasági élet élénkülését is remélik. Tóth Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.