Közélet

Tizenkettő centi alatt nem érdemes próbálkozni

Tizenkettő centi alatt nem érdemes próbálkozni

2018. január 16., kedd
Tizenkettő centi alatt nem érdemes próbálkozni

Egy befagyott tó jege sokaknak jelent kikapcsolódási lehetőséget, azonban a szórakozás könnyen tragédiába fulladhat, amennyiben nem tartják be a legfontosabb szabályokat.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor megengedett, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog – hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

közleményében

.

Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 12 centimétert.

Ekkor már akár egy csoport egyidejűleg is rámehet

, illetve sportolásra is alkalmas, de például a szánkózáshoz még ennél is vastagabb réteg jelenti a biztonságot. Fontos tudnivaló, hogy a nyílt vizek teljes területe nem egyforma vastagon fagy meg, ezért meg se próbáljanak átsétálni egy befagyott tavon keresztül.

A szabad vízen tartózkodás szabályairól szóló rendelet tartalmazza, szigorúan TILOS a jegén tartózkodni:

• éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, • kikötők és veszteglőhelyek területén, • folyókon és azok mellékágain. A szakemberek kiemelték, mindig társak körében merészkedjenek csak a jégre, továbbá mindig ellenőrizzék egy bottal az előttük lévő jég vastagságát, ha megbizonyosodtak a biztonságos vastagságról, egyenletes, lassú mozdulatokkal közlekedjenek rajta.

A folyókra, így a Tisza jegére is TILOS rámenni.

Ha megtörténik a baj…

Amennyiben a beszakadás már nem elkerülhető, tárják szét karjaikat, igyekezzenek megakadályozni, hogy a jégfelület alá kerüljenek. Minél hamarabb fel kell mászni a jég felszínére, majd hason kúszásban megközelíteni a partot. Ha egy társukat éri baj, óvatosan, hason kúszva közelítsék meg a helyszínt. A rendőrség óva int, a jeges vízből kihúzott embert nem szabad egyből meleg helységbe vinni. Az átázott ruházattól meg kell szabadítani, majd dörzsöléssel be kell indítani a vérkeringését.

A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki.

Az ilyen szabályszegést elkövetőt figyelmeztethetik is, de vele szemben szabálysértési feljelentést is tehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.