Politika

Szabó Bálint szerint, hülye az, aki Magyarországon becsületesen akar vállalkozni

Szabó Bálint szerint, hülye az, aki Magyarországon becsületesen akar vállalkozni

2018. január 31., szerda
Szabó Bálint szerint, hülye az, aki Magyarországon becsületesen akar vállalkozni

Szabó Bálint a károsultakkal együtt tartott sajtótájékoztatót Szeviép-ügy fejleményeiről.

A hangulatos szegedi halászcsárdában ezúttal vágni lehetett a feszültséget, amikor a Szabó Bálint jogász kijelentette: "a Szeviép-károsultak állami kártérítési programot kezdeményeznek." Egészen pontosan Lázár Jánoshoz, a miniszterelnökséget vezető miniszterhez nyújtanak be petíciót, amelyben azt kérik, az állam 1 milliárdos keretösszegig kártalanítsa a Szeviép Zrt. áldozatait. A jogász elmondta, tisztában van vele, hogy az ügy kapcsán a "média szét fogja szedni". Mégsem adja fel a károsultakért vívott harcát, hiszen már több mint fél évtizede foglalkozik az üggyel. Elmondása szerint, rengeteg pénzt, időt és energiát ölt bele, valamint még azt is vállalta, az egyik figyelemfelhívő akciója kapcsán, hogy garázdaság vádjával lecsukják. Ebből egyébként végül csak egy 72 órás fogvatartás lett, hiszen az egész ügy csupán annyi volt, hogy pénzt dobált le egy karzatról.

Mint korábban megírtuk

, még 2015 áprilisában emeltek vádat a három volt Szeviép-vezér ellen „különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett” vádjával. Az elsőrendű vádlott O. Józsefre, a másodrendű vádlott, B. Sándorra és a harmadrendű vádlottra, P. Lászlóra az ügyben eljáró ügyész letöltendő szabadságvesztést indítványozott, illetve további büntetéseket és intézkedéseket. Bár másfél milliárd eltüntetésével vádolják az egykori Szeviép-vezéreket, a felszámolási eljárás során hozzávetőlegesen 6 milliárd 500 millió forint hitelezői igényt jelentettek be, amitől az ügy korunk egyik legjelentősebb gazdasági bűncselekményévé vált. Sőt, ha mindez nem lenne elég, Szabó meglátása szerint az ebből nyerészkedő közéleti és politikai személyek még kérkednek is a vagyonukkal.

– Egy ilyen ügy után hülyének néz ki, aki Magyarországon becsületesen akar vállalkozni – mondta.

Az jogász szerint, cselekvésre van ahhoz szükség, hogy hazánkban a munka becsülete helyreálljon, mert amíg azt lehet látni, hogy büntetlenül lehet lopni és csalni, addig a közbizalom gyakorlatilag nem is létezik. A károsultak száma, akik most az államtól kérnek kártérítést összesen 433 főt számlál, de ha belevesszük azokat az embereket, akiket az alvállalkozók képtelenek voltak kifizetni, akkor a megkárosított személyek száma akár a 10 ezer főt is elérheti.

A sajtótájékoztatón megjelent károsultak közül többen is megszólaltak a média képviselőinek. Az ő beszámolóik arról szóltak, hogy a Szeviép Zrt. mennyivel húzta le őket, illetve, hogy hogyan vészelték túl ezt az időszakot. Az egyik legnagyobb elhangzott összeg 67 millió forint volt, ami egy az M4-es autópályán dolgozó földmunkás vállalkozónak járna. Gépeket kellett visszaadniuk, telkeket áron alul értékesíteniük, mert ha bankokhoz fordultak, de a bank részéről folyamatosan visszautasítást kaptak arra hivatkozva, hogy egy gazdaságilag veszélyes iparban dolgoznak. A sajtótájékoztató végén Szabó Bálint még egy gondolatot fogalmazott meg. Az egyik, hogy egyet ért Lázár János kijelentésével az ügy kapcsán, miszerint sosem késő az ügyben eljárni, és a károsultak kártalanítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.