Közélet

Hóhelyzet: kinek és hol van kötelessége havat lapátolnia Szegeden?

Hóhelyzet: kinek és hol van kötelessége havat lapátolnia Szegeden?

2018. január 16., kedd
Hóhelyzet: kinek és hol van kötelessége havat lapátolnia Szegeden?

Nem árt tisztában lenni a legalapvetőbb tudnivalókkal: ki, hol, melyik terület rendben tartásáért felel Szegeden.

Mindenki lapátoljon a saját háza táján

„Az érvényben lévő

jogszabályok

szerint a magánházakhoz kapcsolódó járdák és zöldterületek takarítása a ház tulajdonosának, bérlőjének, vagy üzemeltetőjének a kötelezettsége egészen az útpadkáid. A feladatok közé tartozik például ősszel a falevelek összegyűjtése, télen a hó eltakarítása és a járda síkosság mentesítése is" – mondta el Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, megjegyezve, környezetünk megóvása érdekében

a zöldfelülettel kapcsolódó járdarészeken érdesítő anyaggal, például homokkal, hamuval, zeolitőrleménnyel tegyék biztonságosabbá a járdaszakaszt,

ugyanis a tömény só károsíthatja a növényvilágot, a földbe jutva az élővilágot. Vagy alkalmazhatnak kalcium-kloridot, a köztereket, díszburkolatokat is ezzel tartják csúszásmentesen a városban – tette hozzá.

A közterületeken már más a helyzet

Makrai László elmondta, a szegedi közterületek, közutak tisztán tartásában a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 240 kilométerért, a Magyar Közút Nonprofit Kft. a saját szakaszaiért, a Szegedi Közlekedési Társaság a parkolókért felel. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. már bevetésre készen várta a havazást: tizenkettő nagy- és tíz kisgépük van, valamint öt rakodógépük. Ezek jellemzően multifunkciós eszközök, nyáron fűnyírásra, hulladékszállításra használják őket, majd ősszel technikailag felkészítik az eszközöket a hókotrásra, szórásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.