Hóhelyzet: kinek és hol van kötelessége havat lapátolnia Szegeden?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem árt tisztában lenni a legalapvetőbb tudnivalókkal: ki, hol, melyik terület rendben tartásáért felel Szegeden.

Mindenki lapátoljon a saját háza táján

„Az érvényben lévő jogszabályok szerint a magánházakhoz kapcsolódó járdák és zöldterületek takarítása a ház tulajdonosának, bérlőjének, vagy üzemeltetőjének a kötelezettsége egészen az útpadkáid. A feladatok közé tartozik például ősszel a falevelek összegyűjtése, télen a hó eltakarítása és a járda síkosság mentesítése is” – mondta el Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, megjegyezve, környezetünk megóvása érdekében

a zöldfelülettel kapcsolódó járdarészeken érdesítő anyaggal, például homokkal, hamuval, zeolitőrleménnyel tegyék biztonságosabbá a járdaszakaszt,

ugyanis a tömény só károsíthatja a növényvilágot, a földbe jutva az élővilágot. Vagy alkalmazhatnak kalcium-kloridot, a köztereket, díszburkolatokat is ezzel tartják csúszásmentesen a városban – tette hozzá.

A közterületeken már más a helyzet

Makrai László elmondta, a szegedi közterületek, közutak tisztán tartásában a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 240 kilométerért, a Magyar Közút Nonprofit Kft. a saját szakaszaiért, a Szegedi Közlekedési Társaság a parkolókért felel. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. már bevetésre készen várta a havazást: tizenkettő nagy- és tíz kisgépük van, valamint öt rakodógépük. Ezek jellemzően multifunkciós eszközök, nyáron fűnyírásra, hulladékszállításra használják őket, majd ősszel technikailag felkészítik az eszközöket a hókotrásra, szórásra.

Előző sztori

Farsangi programok az Alsóvárosi tájházban

Következő sztori

Minél gyorsabbak szeretnének lenni a kis “delfinek” és “cápák”