Közélet

Folytatódik a megismételt elsőfokú eljárás "megafonos" Ahmed ügyében (Frissítve)

Folytatódik a megismételt elsőfokú eljárás "megafonos" Ahmed ügyében (Frissítve)

2018. január 12., péntek
Folytatódik a megismételt elsőfokú eljárás "megafonos" Ahmed ügyében (Frissítve)

Március közepén születhet ítélet az Ahmed H. ellen folyó megismételt elsőfokú eljárásban a Szegedi Törvényszéken.

A jelenleg 41 éves férfit tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség. A megismételt elsőfokú eljárás szerdai és pénteki tárgyalási napján több helyszínen készült videofelvételt vetített le a bíróság.

A felvételek egyikén látszik, amint a vádlott követ tör, ezt a férfi is elismerte. A videón többször is feltűnik a férfi, amint valamit dob a rendőrök felé.

Az első dobás néhány perccel 16 óra után, a hatodik mintegy 40 perccel később figyelhető meg a videókon. Egy másik felvételen a vádlott is látható, amint átlépi a magyar határt, de korábbi vallomásaival ellentétben nem a kinyitott kapun a tömeg tagjaként, hanem azt megelőzően a megrongált kerítésen keresztül.

Egy videón a férfi szavai is hallhatók, amint egy mikrofonba beszél. A képeken feltűnik a kordonba kapaszkodó vádlott, aki kijelenti, nem akar a tolmáccsal beszélni, és keres valakit, akivel angolul kommunikálhat. Az emberekhez szólva azt kérte, várjanak és menjenek hátrább, majd később azt, ne dobáljanak, ne viselkedjenek agresszíven.

Ahmed H. az egyik levetített jelenetnél még családjára is rámutatott, majd ezzel is bizonygatta, békés szándékkal érkezett. Viszont volt olyan videórészlet is, amelyen a vádlott közvetlen környezetében dobálják a köveket a migránsok a magyar rendőrök felé. A szír férfi először azt mondta, nem látta ezt, majd később már úgy fogalmazott: "néha láttam, hogy dobálják a köveket".

A videofelvételek levetítését követően a vád és a védelem sem terjesztett elő újabb bizonyítási indítványt, így a március 14-re és 19-re elnapolt tárgyaláson a perbeszédeket és a vádlott felszólalását követően ítélet születhet.

A Cipruson élő férfit

a Szegedi Törvényszék 2016 novemberében bűnösnek találta, és tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta, de ezt a döntést a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú eljárás megismétlésére kötelezte a bíróságot.

A vádirat szerint tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.