/

Durva! Az élő karácsonyi ajándék akár a wc-ben is landolhat…

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karácsonykor is sokan vásárolnak kisállatot ajándékba, azonban az élő állatok az ünnepek után sok esetben unott teherként az utcára, rosszabb esetben a wc lefolyóba kerülnek.

Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan szeretteik számára élő állatok megvásárlásában gondolkodnak, mégis kevesen vannak azok, akik hosszútávon is megtartják az új jövevényeket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges.

– A megunt házi kedvenceket utcára dobó, vagy wc-n lehúzó állattartó nem nevezhető sem felelősségteljesnek, sem jó gazdának

– fejtette ki korábban lapunknak a szakember. Sajnos sok elmagányosodott ember a társas kapcsolatok hiányát hobbiállatokkal próbálja pótolni, majd ha azokat megunják, legtöbbször az utcára teszik őket – tette hozzá.

Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak. Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a wc-be engedik, holott apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe.

A kutyák – macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán pusztul el.

Előző sztori

Mert nálunk sem volt karácsony Kevin nélkül!

Következő sztori

73 határsértőt tartóztattak föl a hétvégén