Hírzóna

Az aszály jelentheti a legnagyobb fenyegetést

Az aszály jelentheti a legnagyobb fenyegetést

2017. december 5., kedd
Az aszály jelentheti a legnagyobb fenyegetést

A klímaváltozás megyénket érintő hatásai elleni hatékonyabb fellépésért készítik el szakemberek Csongrád Megye Klímastratégiáját.

Az MTA Regionális Kutatások Központja, Alföldi Tudományos Osztályának tudományos főmunkatársa a december 1-jén Szegeden tartott Csongrád Megyei Éghajlatváltozási Platformon elmondta, korábban részt vettek egy projektben, amely szorosan kapcsolódik a klímaváltozás elleni küzdelemhez, létrehozták a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert (NATéR). Hoyk Edit ismertette, az intézet a meglévő klímamodellek összefüggésében vizsgálta azt is, milyen változások várhatóak a munkaerőpiacon, a földhasználatban, a demográfiában. Ezt folytatják, és ehhez a munkához szorosan kapcsolódnak a megyei és települési klímaprogramok. – A lehetőségeinkhez mérten mindent meg kell tenni a klímaváltozással szembeni alkalmazkodás terén. A hatékonyabb fellépést szolgálja a megyei, majd később a települési stratégiai dokumentumok megléte – mondta el Hoyk Edit, aki szerint a klímaváltozás a mezőgazdaságot érzékenyen érinti. Csongrád megyében a legszembetűnőbb hatása a vízhiány, az aszályos, hőhullámos időszak hosszának kitolódása.

A platformon újabb lépéseket tettek Csongrád Megye Klímastratégiájának véglegesítéséért. Különböző tudományok és szakterületek, illetve a gazdasági élet szereplői, speciális igényű társadalmi csoportok képviselői osztották meg a napi tevékenységük során szerzett tapasztalataikat, amelyeket beépítve a dokumentumba hatékonyabb fellépést tehet lehetővé az éghajlatváltozás hatásaival szemben. A platform szakmai álláspontjának kialakítását követően bocsájtja társadalmi egyeztetésre a Csongrád Megyei Közgyűlés a stratégiát. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a megyei önkormányzat által elnyert 30 millió forintos keretösszegű európai uniós KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 projekt 2018 tavaszán zárul. A Csongrád Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00003 azonosítószámú "Csongrád Megye Klímastratégiájának elkészítése" című projektje az Európai Unió támogatásával.

(x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.