Tragédiát előzhetnek meg, amennyiben időben lépnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád megyében is működő gyermekvédelmi jelzőrendszernek köszönhetően több gyermek sorsán fordíthattak, szükség esetén kiemelhették embertelen körülmények közül. A gyermekvédelmi törvény hatálybalépésnek 20. évfordulója alkalmából tartottak Szegeden konferenciát.

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a jelzőrendszerben résztvevőknek mekkora felelősségük van abban, hogy a gyermekek védelme érvényesüljön. Ők azok a szakemberek, akik először észlelik a gyermekek veszélyeztetettségének fennállását, az ő feladatuk megtenni az első lépést” – emelte ki a SZEGEDma.hu-nak Holubán Csilla, a Szegedi Járási Hivatal vezetője, hangsúlyozva, egyre hatékonyabban működik a jelzőrendszer, a kollégák közötti együttműködés. A szegedi alkalmon Csongrád mellett Bács-Kiskun, Jász-Nagykun Szolnok és Békés megye is megosztotta tapasztalatait. Az eseményen elhangzott, utóbbi megye jó példája máshol is követendő lehet.

„A Békés megyei Gyermekvédelmi Protokoll megalkotása az együttműködésre, a nyitottságra, az empátiára és a sorsközösségre épít. Valamennyi jelzőrendszeri tag, így többek között az egészségügyi szolgáltatást nyújtók, különösen a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos, a rendőrség, az ügyészség vagy a bíróság feladatát jogszabályi háttérrel együtt rögzíti. Az elmúlt években történt gyermektragédiák világítottak rá arra, hogy módszertani és jogszabályi változás szükséges ahhoz, hogy ilyen esetek ne következhessenek be” – ismertette Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója. Hangsúlyozta, a jelzőrendszer tagjai között cél volt megtalálni a közös csatlakozási pontokat a hatékonyabb együttműködésért.

A közelmúltban Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Szegeden rávilágított, a 2016-ban halálra éheztetett gyöngyösi kislány is még élhetne, ha akkor ott a jelzőrendszer hatékonyabban működik.

no images were found

Előző sztori

Beleremegett a panelház, mikor jött, 50 évig zötykölődtünk rajta

Következő sztori

Több tízmillió (!) afrikai fog elindulni Európába