Többe kerül, mint gondolná a Modern Városok Program

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter szerint a magyar városokat fejlesztő program várhatóan többe kerül majd a vártnál, ennek ellenére felpörgetné a Szegedet is érintő fejlesztéseket.

„Az ország legnagyobb fejlesztési programjáról van szó, névlegesen mintegy 3388 milliárd forintról beszélünk” – mondta el Kósa Lajos a Hajdú Online-nak. Kifejtette, ma már tudják, hogy az egész program többe fog kerülni, mert az építőipari árak mintegy harminc százalékkal emelkedtek, így nem tudni hol lesz vége a folyamatnak.

Az is drágítja majd a városoknak ígért fejlesztéseket, hogy kevés a kivitelező az építőiparban, viszont mivel a lakásépítések áfája csak 2020-ig 5 százalék, utána növekedni fog, ezért aki tudta, az lekötötte a szakemberek kapacitásait a következő három évre. Emellett még az alapanyagok hiánya is dobhat egyet a beruházások árán – írja az Index.

Lapunknak adott interjúban Kósa úgy fogalmazott, a megyei jogú városok összesen 3480 milliárd forint kapnak a szerződések aláírásakor. Ugyanakkor kiemelte, nyitott a szerződések módosítására, ha akarategyezség van. A beruházás jelentős drágulása esetén meg kell keresni azt az összeget, amelyet valahogy átcsoportosítanak – elsősorban az EU-támogatások között, így a szegediek nehézkes a közlekedése Újszegedről is megoldódhat egy híd formájában.

Előző sztori

Labdarúgás: szombati megyei eredmények (FRISSÍTVE) + TABELLÁK

Következő sztori

Pornográf gyűjteményt árvereznek a szegedi könyvtárban