Szakmák rengetegében tévedhettek el a diákok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagykorúvá vált a Pályaválasztási Napok, amely idén is hatalmas tömeget vonzott az Ifjúsági Ház épületébe, mozdulni sem lehetett. Megnéztük, hogy mivel csábítják a fiatalokat a különböző szakmák.

Elérte a nagykorúságot a pályaválasztási napok, idén 18. alkalommal települtek a szegedi IH Rendezvényközpontba az iskolák és más szervezetek – például a honvédség, a rendőrség, a megyei iparkamara, a Contitech gumigyár – képviselői. Csütörtökön és pénteken itt, szombaton a Szent-Györgyi Albert Agóra épületében várják az érdeklődőket.

„A Csongrád Megyei Kormányhivatal a végzett, munkát kereső állampolgárok segítésével vonódik be a Pályaválasztási Napok programsorozatába” – nyilatkozta Juhász Tünde megyei kormánymegbízott. Azonban ugyanilyen fontos az első szakma megszerzése, ahol minden érdekelt fél célja, hogy sikeres döntéseket hozzanak a fiatalok, s ne legyen szükséges a képzés elvégzését követően újból elkezdeni a folyamatot. Reméli, hogy hozzájárul a következő néhány nap mindehhez.

Budai László, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője pozitív fejleményekről számolt be a fiatalok pályaválasztása ügyében. Folyamatosan csökken az álláskeresők és a pályakezdő álláskeresők száma. 49 képzőintézménytől kértek és kaptak adatokat a végzősökről. E szerint 63 százalékuk a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, 25 százalékuk már megkapta az álláslehetőségét, s várhatóan csupán 12 százalékuknak kell majd segíteni a főosztályukon. Feladatok ennek ellenére maradtak, egyre kevesebben vesznek részt a szakképzésben, s olyan klasszikus szolgáltatást biztosító szakmákkal rendelkezőkből van hiány, mint pincér, hegesztő, víz-, gáz-, fűtésszerelő. Jelentős források jutnak az Ifjúsági Garancia és a Terület- és Településfejlesztési Operatív programokból a céljaik elérésére.

Kőkuti Attila, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke és Kristó István, a Nemzeti Agrárkamara Csongrád megyei szervezetének szakképzési referense is arról számoltak be, hogy helyi szinten is sokat tesznek a szakmák népszerűsítéséért. Képzőintézményekbe, üzemekbe, tangazdaságokba viszik el kirándulni a gyermekeket, hogy kedvet kapjanak egy-egy képzéshez a fiatalok.

Makóról érkezett Attila, aki mezőgazdasági gépek szerelésével szeretne foglalkozni. Úgy tervezi, hogy otthonról járna át Szegedre. Azonban már az első percekben több újabb lehetőséget talált, megtetszettek neki a Vedres-szakgimnázium építőipari képzései, valamint a Gábor Dénes-iskola ajánlatai, sőt felmerült benne, hogy az SZSZC Csonka János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában autószerelőnek is tanulhat. Az utóbbi intézmény egy kelet-német EMW R35 motorkerékpárt állított ki, amelyet ők újítottak fel. Az iskola igazgatója, Csala Tibor elárulta, rengeteg programmal készültek: tesztekkel, számítógép-alkatrészek játékos felismerésével, s ezen felül egy kipróbálható festékszóró szimulátort is elhoztak. Ez utóbbinál – az előítéleteket megcáfolva – hölgyek is nagyszámban megjelentek, de a most tanuló diákok is nagyon szeretik, mert lehetőségük van megtanulni, hogy miként lehet a legkevesebb mozdulattal, festékkel a legtakarékosabb módon a megfelelő minőséget garantálni. Nem véletlenül készültek ennyi lehetőséggel, tapasztalataik szerint nem egy diák itt kapott kedvet képzéseikhez az elmúlt években. Érdemes őket választani, csak az autóiparban 3000 betöltetlen álláshely található, a legjobb diákokat már a végzés előtt leszerződtetik.

Rajzpályázatot is hirdettek az „álomszakmákról”, a díjakat Juhász Tünde, Budai László és Katona Miklós, a Nemzetgazdasági Minisztérium Képzésfejlesztési és Intézményfelügyeleti Főosztály helyettes vezetője adták át. Az első helyet Dudás Kinga, a szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola diákja szerezte meg, rajta kívül elismerésben részesítették Susánszki Szabolcsot, Vajna Ágnes Henriettet, Bari Zsoltot, Böde Melisszát és Gránicz Imrét. A legszebb pavilon díját a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény két tagintézménye közösen kapta, valamint az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot is díjjal ismerték el.

A Pályaválasztási Napok teljes programsora ide kattintva érhető el.

no images were found

Előző sztori

Migránsokról kérdezik a szegedieket: mindenkihez becsenget a Fidesz és a KDNP

Következő sztori

Meglettek a gerillakötés szegedi elkövetői + FOTÓK