Novemberi Szerencsenapok Extra

Palkovics László Szegeden: „Nagy terveink vannak az egyetemmel is”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A „kockásingesektől” az elektromos autókig – számos témát érintve beszélgetett Csúri Ákos, a Blogstar.hu alapítója a SZEGEDma Klub vendégével.

– A PISA-felmérés eredményei valóban hagynak kívánni valót maguk után, s mivel valamennyi nemzetközi felmérést komolyan kell venni, ebből is lekell vonni a következtetést – emelte ki Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán este a Bistorant rendezvénytermében, ismertetve, a teszt 15 éves gyermekek képességeiről ad visszajelzést, ahol azt mérik, miként tudják a fiatalok az iskolában elsajátított ismereteket alkalmazni. Mint elmondta,

a felmérés eredményei nem feltétlenül tükrözik minden esetben egy-egy társadalom sikerességét.

Rámutatott, a PISA-felmérésen túl a TIMSS-felmérést és az országos kompetenciamérést alapul véve is kimutatható, a tanulási eredményesség összefügg a családi háttérrel. Elmondta, 2015-től hazánkban immáron hároméves kortól kötelező a gyermekek óvodáztatása, ezáltal hamarabb kerülnek közösségbe, ennek egyik pozitív hatása a PISA-felmérésben is megmutatkozhat a már ebben a rendszerben nevelkedő generációknál. Az államtitkár hangsúlyozta, a mindenkor felmerülő oktatási kérdéseket a tárgyalóasztal mellett kellene tisztázni – utalt a pedagógustársadalom korábbi „kockásinges” véleménynyilvánítására.

Az innováció a jövő záloga

Palkovics László szerint számos olyan kutatási terület van, amelyben Magyarország komoly eredményeket tud már most felmutatni. Ide sorolta például a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kutatásokat, az asztrofizikához kapcsolódóakat, vagy például a lézerfizikához kötődőeket. A Szegeden létesült lézerközpont és a közvetlen szomszédságába tervezett tudományos ipari park hosszútávon megalapozhatja Szeged fejlődését. „A városba a lézerközpont eredményeit is hasznosítható cégeket várják” – tette hozzá. A Szegedi Tudományegyetemmel kapcsolatban elmondta, további nagy terveik is vannak.

A mérnökképzést megerősítenék, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „vetélytársává” tennék a szegedit.

Elektromos autóval Szeged utcáin?

„Erre még várni kell, hiszen még Amerikában sem mondható triviális közlekedési eszköznek az elektromos autó” – jegyezte meg. Új technológiáról van szó, minél többet vásárolnak, gyártanak, az ár megy lejjebb, továbbá mindenki mérlegelheti, az elektromos meghajtással járó üzemeltetési költség takarékossága mikor kompenzálja hosszabb távon a magasabb vételárat. Hozzátette, nehéz lenne megjósolni, mikor lehet népautó egy teljesen elektromos hajtással működő jármű, noha az irány erre mutat. Ezt jelzi többek között az is, hogy a napokban több mint háromszáz új elektromos töltőállomás telepítését kezdték meg.

Előző sztori

Meghalt F. Nagy Angéla újságíró, gasztronómus szakíró

Következő sztori

Megpróbáltuk, de nem lettünk okosabbak: továbbra is rejtély, mit kerestek Brüsszelben a szocialisták

Legutóbbi hasonló cikkek