Politika

Aláírásgyűjtés indul Botka László ellen

Aláírásgyűjtés indul Botka László ellen

2017. november 10., péntek
Aláírásgyűjtés indul Botka László ellen

Ha a polgármester nem mond le, akkor aláírásgyűjtésbe kezdenek a város 18 pontján, s több ezer, vagy akár több tízezer szignót gyűjtenek össze a támogatás érdekében - jelentették be sajtótájékoztatón.

Szabó Bálint már ma felmondana Botkának...

„Nem vagyok politikus, nem akarok polgármester lenni, csak egy jogász vagyok. A körülöttem álló civilekkel, Botka károsultjaival azt gondoljuk, letelt Botka László ideje” - fogalmazott a városháza előtti sajtótájékoztatóján Szabó Bálint, a Likvid Kontroll ügyvezetője. Szerinte Szeged egy olyan város, ahol a közgyűlés termében nagyobb a vádlottak száma, mint egy-egy bírósági tárgyaláson. A helyzetet azzal érzékeltette, hogy rámutatott, most délelőtt van a SZEVIÉP-per újabb tárgyalása és a Mars téri piacosok egyik ügyében is a bíróság előtt állnak a felek. Még a jogi bizottságon Botka László szocialista polgármester összeférhetetlenségének megállapítását kezdeményezte Szabó. Azt szeretné, hogy erről most tárgyaljanak a közgyűlésen, s a városatyák döntsenek az ügyben. Ha nem mond le, akkor aláírásgyűjtésbe kezdenek a város 18 pontján, s több ezer, vagy akár több tízezer szignót gyűjtenek össze ennek támogatása érdekében.

...Botka viszont inkább maradna

Szabó Bálint személyesen várta Botkát, de ő kikerülte a jogászt. Lent Botka, a karzaton fent Szabó, de az üzengetésnek ez nem szab határt. A polgármester tagadta, hogy az önkormányzatnak köze lenne a SZEVIÉP-hez, a Likvid Kontroll ügyvezetője viszont emlékeztetett rá, tanúként hallgatták meg Ujhelyi sofőrjét, aki egy szegedi önkormányzati cégnél vezető tisztséget tölt be. Pár jelző, amely a két fél részéről elhangzik: bűnöző, maffiózó, Zala megyei provokátor, szolnoki jöttment. Önökre bízzuk, hogy megállapítsák, melyiket ki mondta... Haág Zalán KDNP-s frakcióvezető kéri, hogy mondhassák el a véleményüket öt percben a tiltakozók, de ezt leszavazzák. Tóth Péter beléptető rendszert akar, a kereszténydemokrata frakcióvezető pedig felhívja a figyelmet, hogy ez a probléma megoldódott volna, ha szabályosan szólhatott volna Szabó.

Botka Tükör helyett valódi tájékoztatást kíván Haág Zalán

Kiderült, Haág Zalán olvassa az általa csak Botka Tükörnek nevezett Szegedi Tükör elnevezésű ingyenes, önkormányzati lapot. A kormánypárti képviselő szerint nem tájékoztat objektív módon az újság, miközben dicsérik Botkát, nem számolnak be a SZEVIÉP-perről, szegedi összefüggéseiről, s a városlakókat érintő pozitív kormányzati intézkedésekről, így a minimálbér jelentős emeléseiről, a pedagógusok, az orvosok, az ápolók bérének rendezéséről, vagy éppen a kereszténydemokrata ötletként felmerült családi adókedvezményről. Ezzel szemben Tóth Péter (Jobbik) és Szentistványi István városatyák a teljes magyar sajtóért aggódnak.

Nógrádi Tibor: megtisztul a holtág

Választókerületének pozitív eseményeiről szólt Nógrádi Tibor, a Fidesz-LÉ.T. Frakció vezetője. Az ütemterv szerint halad a Gyálarét-Holt-Tisza területének rehabilitációja. 2018 őszén felvonulnak a munkagépek, 2020-ra pedig szép, egészséges környezet alakul ki. Szintén örömteli dolognak látja, hogy a magyar állam segtségével megújul a Kecskés István-telep és Röszke közötti út. Úgy látja, a kormány segíti Szeged fejlődését, ezzel szemben viszont Botka bezáratta a szentmihályi iskolát, majd mikor újranyitották volna az apácák, akkor magas bérleti díjat szabott volna meg, viszont a MigSzol szervezetének örömmel odaadta, hogy a migránsokat segítő közösség raktáraként használhassák. Érdekesnek nevezte a városháza karzatának változó statikai állapotát: mikor a szentmihályiak tiltakoznának, akkor 12 ember fér fel, amikor valakik a polgármestert támogatnák, akkor ennek többszöröse.

Változás a parkolásban

Tóth Péter örül, hogy a parkolórendszert korrigálják, a kezdeményezéséről korábban

írtunk

. Egyetért azzal is, hogy a tömegközlekedési eszközökön PayPass-szal lehet fizetni. Kozma József MSZP-s frakcióvezető hozzáteszi, hogy fontos, mindez szolgálja a szegedieket és a városba látogatókat, de egyben minél magasabb bevételeket generáljon.

Veszélyben a legszegényebbek lakhatása?

Szentistványi szerint jó hír, hogy csökken az üres lakások száma. Azonban látni kell, mi volt a korábbi helyzet kialakulásának az oka: akik nem tudták fenntartani a bérleményüket, inkább elköltöztek, vagy kitették őket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az IKV bérlakásainak száma csökken: nemcsak bérlők által megvásárolt lakások miatt van ez, hanem mert üres lakásokat is eladnak. Ez negatív tendencia az ő olvasatában. Nő a jogcím nélküli bérlők száma, az ő sorsuk is az lesz, hogy végül elvesztik a tetőt a fejük fölül. Ezt megakadályozná, hiszen szociálisan nehéz helyzetben lévőkről van szó. Joób Márton (MSZP) a szociális bizottság elnöke viszont példaértékűnek tartja a programot akár az állam számára is. Szentistványi válaszában kifejti, valójában lehetne többet tenni, s ez nem is lenne nehéz, csupán időben kellene segítőkezet nyújtani, mielőtt menthetetlen adósságspirálba kerülnek az érintettek: például kisebb, olcsóbban fenntartható lakásra cserével.

Korábban írtuk:

Döntés születhet arról, hogy jövő évtől az olcsóbb, sárga zónában újból bevezetik a napi parkolójegyet – ezt hétfőn

a jogi bizottság egyhangúlag támogatta

. A pénzügyi bizottság ezúttal is csak szavazni ült össze, de

cikkünkben az előterjesztések érdekességeiről is olvashatnak

. A sportbizottság ülésén pedig

melegjogi vita bontakozott ki

a város esélyegyenlőségi programjának felülvizsgálata kapcsán, míg a városüzemeltetési bizottság

horgászbirodalom építéséről tárgyalt

. Pénteken a 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2017. I-III. negyedéves beszámolóit is megszavazhatják, módosíthatják a Településszerkezeti Tervet és Építési Szabályzatot, többek között a tram-train beruházás miatt, ugyanis egy karbantartó bázist, azaz kocsiszínt kell építeni a Rendező-pályaudvar és fűtőház területén. Ahhoz, hogy ez elkészülhessen, meg kell változtatni a terület besorolását. A Maty-éri kajak-kenu pálya fejlesztése kapcsán is módosítani kell a SZÉSZ-t, lesz például új céltorony és lelátó, modernizálják a bójázási és indítórendszert és megoldott lesz az osztószigetre a közvetlen bejutási lehetőség is. A kormány a fejlesztésekkel kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, így kerül a téma a közgyűlés elé.

Uniós projektek is terítéken

Uniós pályázatokkal kapcsolatos döntéseket is meghozhatnak, amelyek közé tartozik a Belvárosi mozi felújítása, melyre több mint bruttó 798 milliót költenek. A Partfürdő területén a vízi turizmus fejlesztéséhez kapcsolódóan kishajó kikötő és horgász versenypálya létesítésére. A tervezett, 100%-os támogatási intenzitású projekt nettó összértéke csaknem 300 millió. Ezen felül óvodák és rendelők felújításáról is szavaznak, továbbá a Zöld város projektekkel kapcsolatban is döntéseket kell hozni. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának, Gyüdi Sándornak, továbbá a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójának, Lukácsházi Győzőnek a határozott idejű munkaszerződése jövő év június végén lejár, így a posztok betöltésére pályázatot írnak ki.

A KDNP Szeged építészeti örökségéért aggódik

Folyamatosan pusztul Szeged város építészeti öröksége – emiatt az elmúlt másfél évtizedben számos alkalommal tiltakoztak a kereszténydemokraták. A párt szegedi elnök-frakcióvezetője, Haág Zalán interpellációt nyújtott be a témában, mint írja, a szegedi önkormányzat – kötelező, „kipipálandó” feladataként – elkészítette települési arculati kézikönyvét, de az abban foglaltakkal ellentétben a város vezetése mégsem érzi kötelességének Szeged építészeti értékeinek védelmét, települési arculatának megőrzését. Most újabb hullámához érkezett a Boldogasszony sugárút tradicionális, polgári épületeinek bontási hulláma. Haág arra kíváncsi, hogy kíván-e tenni valamit Szeged vezetése, hogy Szeged város építészeti öröksége pusztulási folyamatát megállítsa. Az is érdekli a városatyát, hogy tervezik-e a helyi védett épületek listájának bővítését, illetve arra, hogy a nem védett épületek esetében miért nem védi legalább az épületek homlokzatait, hogy a tradicionális utcakép megmaradjon.

Mégis mennyibe kerül a szegedieknek az MSZP-propaganda?

A szintén KDNP-s Hüvös László is interpellációt nyújtott be, méghozzá a Szegedi Tükörrel kapcsolatban, amit a szegediek adóforintjaiból finanszírozott MSZP-s propagandaújságként titulált. Emlékeztet, hogy a szeptember 9-i számában két PR-cikk jelent meg, amelyek nyíltan Botka László és az MSZP párpropagandáját szolgálták a pártjuk és miniszterelnök-jelöltük programjának népszerűsítésével. Hüvös azt szeretné tudni, hogy mennyiért tették közzé a lapban a politikai hirdetéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.