Mécsesek a hősök emlékére + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1956-os forradalom leverése miatti veszteségekre emlékeztek Szegeden. A forradalmárok utódaiként nem mondhatunk le kultúránkról, múltunkról.

„A magyar népet felszólítom, hogy a megszálló hadsereget vagy az általa esetleg felállított bábkormányt törvényes felsőségnek ne tekintse, s vele szemben a passzív ellenállás összes fegyverével éljen – kivéve azokat, melyek Budapest közellátását és közműveit érintenék” – Bibó István szavaival emlékeztek Tóbiás Klára Magyar Pieta című alkotásánál, az 1956-os forradalom leverésének napján az áldozatokra.

„1956-os forradalom letaglózta az elvtársakat. A népi demokrácia vastagnak hitt falain repedések keletkeztek, hiszen két nemzet fiai – a lengyelek és a magyarok – kiáltották azt, hogy elég volt!” – fogalmazott Biernacki Karol, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója, Lengyelország tiszteletbeli konzulja. 1956. november 4. számára a magyar nemzet gyász napja, ekkor a szovjet tankok meggyalázták a nemzet szuverenitását. A kommunisták a homo sovieticust, a magányos, sivár, hontalan embert kívánták megteremteni.

„Milyen mértékben roncsolta ez a négy évtized a nemzet lelkét? Vajon sikeresen megszabadultunk ennek örökségétől? Megőriztük-e az ’56-os nemzedék elszántságát, hitét? Van-e erőnk, hogy ellenálljunk az újabb, más irányú veszélyeknek? Mit üzen 1956?” – tette fel a kérdést a szónok. Úgy látja, válaszként önmagunk szövetségeseivé szükséges válnunk, a belső szuverenitásunkat meg kell tartani, hogy szilárd államot alapozzunk meg, hazánk világnézeti, vagy fizikai szférában történő megvédése érdekében. Mindezek a globalizálódó világban megkerülhetetlen, egyben vitatott ügyek.

Ugyan ez békés terjeszkedés, de megrendíti a keresztény hagyományokon nyugvó kultúránkat, világrendünket. Vissza kell utasítani a ránk kényszerített uniformizáltságot, a hedonizmust, a kozmopolitizmust, nem mondhatunk le múltunkról. Meggyőződése, a tízparancsolat felhígítására, újradefiniálására nincs szükség: „ha megtagadjuk nyugat-európai mintára, akkor szolgalelkű nemzetté alacsonyodunk!”

A résztvevők mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére, majd szentmisén vettek részt a Fogadalmi templomban.

no images were found

Előző sztori

Meleg ruha és paprikás krumpli tette boldoggá Szűcséket + VIDEÓ

Következő sztori

Napos idő várható Szegeden vasárnap