Koraszülöttek világnapja Szegeden: lilába borul a Rektori hivatal és a dóm

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Interaktív programokkal, előadásokkal, játékokkal ünneplik a koraszülöttek világnapját Szegeden.

„A magyar társadalom mentalitásából eredően úgy áll az élethez, hogy a „baj” csak mással történhet meg. Saját példámat is említhetném, hiszen én sem néztem utána addig a koraszülés problémakörének, amíg koraszülöttként világra nem hoztam gyermekemet” – emelte ki Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke, hozzátéve, minden tízedik gyermek idejekorán születik Magyarországon, ezért is fontos a megfelelő tájékoztatás, a figyelemfelhívás, a novemberi világnap alkalmából szervezett programok is ezt a célt szolgálják.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány közös ünneplésre invitál a világnap és a szolgálat fennállásának 25. évfordulója alkalmából. Czagányné Németh Melinda program koordinátor elmondta, november 16-án 18:00 és 21:00 között lilára, a koraszülöttek nemzetközi színére „festik” az SZTE Rektori hivatal épületét. Ez idő alatt a szolgálat mentőautójával is találkozhatnak a szegediek. November 18-án 10:00 és 16:00 között a Rektori hivatal előadásoknak, gyermekprogramoknak és különböző szervezetek bemutatkozásának ad teret. Megtudtuk, Dél-Magyarország három megyéjéből – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád – menti az életveszélyben lévő újszülötteket és szállítja a régió újszülötteket ellátó központjaiba a szegedi Gyermekgyógyászati Klinikára, valamint a kecskeméti és a gyulai Perinatális Intenzív Centrumokba a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat. Tíz éves átlagban 1200 újszülöttet, koraszülöttet mentenek munkatársaik.

A mentést igénylő újszülöttek egy része koraszülött, 2500 g születési súly alatti, másik részük normál születési súlyú. A mentés indoka legtöbb esetben az alacsony születési súllyal igen gyakran együtt járó légzési elégtelenség, míg a normál súlyúaknál a különböző fejlődési rendellenesség (pl.: szív), méhen belüli fertőzés, anyai cukorbetegség.

A Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítványa november 17-én 17 órától a dómot öltözteti lila fényáradatba. Ezt megelőzően a dóm látogatóközpontjában a “Mentorházak és mentorhálózat kialakítása koraszülöttek és családjaik számára a Dél-alföldi régióban” projekt nyitókonferenciájának keretében szakemberek tartanak előadásokat.

Előző sztori

Szent László hagyatéka tanít és figyelmeztet – Tablókiállítás nyílt Szegeden

Következő sztori

Egy kis szorongás délről!

Legutóbbi hasonló cikkek