Durván belerongyolt Botka Lászlóba Medgyessy Péter

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A volt szocialista miniszterelnök szerint ő sem tudna jobbat kitalálni, mint a határzár, másrészt a szegedi polgármester „éretlen”. Ezzel tulajdonképpen lehülyézte, és azt érzékeltette: Botka hazudott a lelépése okáról.

Hosszú interjút adott az Indexnek Medgyessy Péter. A szocialisták volt miniszterelnöke nem köntörfalazott, simán beolvasott az MSZP-nek, és a párt főszereplőinek. Sőt, leginkább LMP-s kampányt tolt az interjú nagy részében. (Szerinte jót tenne az országnak, ha egy nő, konkrétan Széll Bernadett lenne a miniszterelnök.)

Medgeyessy Péter szerint:

  • Orbán győzni fog, csak a Fidesz többsége a kérdés a jövő évi választásokon 
  • Szerinte Orbán sikerének titka, hogy sok mindenre ráérez abból, ami a világban körülöttünk folyik, például a migrációs válság is jónak tartja a volt kormányfő.
  • Medgyessy elismeréssel illeti, hogy Orbán kerítést épített a határon, ő maga is felhúzta volna a kerítést, ha ő a miniszterelnök.
  • Szerinte az ellenzék nem nyújt valódi alternatívát, az MSZP-s vezetőket régóta a középszer jellemzi 

– foglalta össze az Index is a legfontosabb állításokat. De nem mindegyiket. Ugyanis Medgyessy igen keményen rongyolt neki Botka Lászlónak is.

Botka kamuzott?

A Botka-féle „Fizessenek a gazdagok” szlogennel az a baja – magyarázta, hogy

„nem ártana picit árnyaltabban megfogalmazni, mire gondolnak. Ki a gazdag? Mennyit fizessenek? (…) De a botkai üzenet közelítése nem jó, valakivel szemben fogalmazza meg, hogy kit kell megverni nagyon. És nem a pozitív célon van a hangsúly”

– vélekedik Medgyessy, aki ugyebár maga sem a szavak embere.

Azzal kapcsolatban, hogy Botka László elmenekült, azt mondta a volt kormányfő, csalódott a szegedi főemberben.

„Azt hittem, több kitartás van benne”.

Medgyessy azonban nem állt meg ennél az udvarias kritikánál, kijött belőle az őszinte is valamivel később. Arra a kérdésre, miszerint Botka azzal indokolta a visszalépését, hogy nem gondolta volna, hogy a politikai maffia ennyire behálózta az ellenzéket, köztük az MSZP-t is, a volt miniszterelnök egészen egyenes választ adott:

„Ha nem gondolta, akkor nem volt érett a feladatra”

Később megjegyezete azt is,

„Ilyeneket mindig lehet mondani, hogy politikai maffia, de nem beszélni kell róla, hanem küzdeni ellene.”

Maga sem tudna jobbat kitalálni a kerítésnél

Medgyessy Péter egyértelműen kiállt a határkerítés mellett is, sőt azt mondta: maga sem tudna jobbat kitalálni.

Ezzel némileg megint szembe ment az MSZP-vel és Botka Lászlóval is, hiszen éppen a szegedi erős ember egyik fő üzenete volt, hogy ő lebontaná a kerítést:

Botka lebontaná a kerítést a magyar-szerb határon

Lebontaná a magyar-szerb határon a bevándorlás feltartóztatására emelt kerítést az MSZP kormányfőjelöltje. Botka László ezt a Reutersnek mondta.

Előző sztori

A karaoke is belefért a Szent Imre-napi programba

Következő sztori

Az Operettszínház kirúgta a zaklatással vádolt Kerényit