Bulvár

Cukor vs. édesítőszerek: melyik a károsabb?

Cukor vs. édesítőszerek: melyik a károsabb?

2017. november 5., vasárnap
Cukor vs. édesítőszerek: melyik a károsabb?
cukor

A cukor és az édes ízek után való sóvárgás sokak mindennapjait keseríti meg. Az édesítőszerek feltalálása óta zajlik a vita arról, mennyire egészségesek vagy károsak ezek a készítmények. De vajon melyik kerüljön tiltó listára a cukor vagy a mesterséges édesítőszerek?

Egy átlagos ember naponta akár többször is magához vesz valamilyen édes élelmiszert vagy italt. Ma már egyre elterjedtebb vélekedés az, hogy az egészséges táplálkozás része a fehér cukor kerülése, és azok édesítőszerekkel történő helyettesítése. Sokan mégis tartanak a mesterséges úton előállított édesítőszerektől és inkább teljes mértékben lemondanak a használatukról.

B. Orsolya

egészségügyi nővérként dolgozik, szakmájából kifolyólag gondosan figyel a táplálkozására. Szerinte megoszlanak a vélemények a cukor és az édesítőszerek használatáról. ”A több éves egészségügyben szerzett tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy az emberek e téren egyáltalán nem tudatosak. Két verzió van: az első, akit egyáltalán nem érdekel az egészséges táplálkozás, még akkor sem, ha az egészsége múlik rajta. A másik pedig, aki már-már mániákusan ragaszkodik az éppen aktuális divatnak megfelelő diétákhoz. Persze kivételek mindig vannak, a tudatosságra való törekvést pozitívnak tartom akkor, ha megfelelő tudással párosul” – mondta el véleményét a SZEGEDma hírportálnak Orsolya, aki ha csak teheti mellőzi a cukor használatát. „Az egészséges táplálkozás alapvetéseivel általában tisztában vannak az emberek, ennek ellenére sokan nem ezek szerint étkeznek. Szerencsére egyre többen tájékozódnak, odafigyelnek a táplálkozásukra, és dietetikus segítségét kérik az étrendjük kialakításához. Jellemző még sajnos, hogy a népszerű, de a megfelelő tudományos megalapozottságot nélkülöző internetes oldalak cikkei, hangzatos blogbejegyzései nagy hatással vannak az emberek egészséges táplálkozásról alkotott képére” – fejtette ki véleményét portálunknak

Gábor Lilla

a Csúcsforma edzőterem dietetikusa. Az elhízott emberek egy része úgy próbálja meg csökkenteni a túlsúlyát, hogy cukor helyett mesterséges édesítőszereket használ, a cukor megvonása azonban nem mindig vezet eredményre. A testtömeg csökkentés esetén az egyik fontos lépés a hozzáadott cukor csökkentése illetve elhagyása, így a legtöbb esetben jelentősen redukálódik a bevitt kalóriamennyiség. Emellett természetesen szükség van a nyersanyagok megfelelő válogatására és az elfogyasztott mennyiségek kontrolljára is. Az étrendből való kizárásakor a cukor élvezeti értéke, az édes íz elhagyása okozza a problémát. Az ajánlottnál nagyobb mennyiségben fogyasztva viszont jelentős egészségügyi következményekkel kell számolni, úgy mint, az elhízás, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, az emelkedett koleszterinszint, vagy a szív és érrendszeri megbetegedések. „Rövidtávon egyértelműen a túlzott cukorbevitel a károsabb. De mint mindenben itt is a változatosság és a napi ajánlott mennyiségek betartása lehet célravezető. Érvényes ez mind a cukor, mind a mesterséges édesítőszerek esetében is. Az édesítők egy része kalóriamentes, nem rendelkezik vércukorszint-emelő hatással, így a testtömeg megtartásában illetve csökkentésben segíthetnek, a cukorral ellentétben nem okoznak fogszuvasodást sem. Az engedélyezett termékeknek nincs káros egészségügyi hatása rövidtávon, hosszú távú fogyasztásukkal kapcsolatban egyenlőre nem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény, de vizsgálatok folynak például az éhségnövelő és a bélflóra egyensúly felborító tulajdonságaikkal kapcsolatban. Amire fontos még odafigyelni, bizonyos betegségek esetén néhány típus nem fogyasztható, illetve lebontásuk problémát okozhat” – tette hozzá a szakember. Az egészséges táplálkozás szempontjából a dietetikus a változatos étrendet ajánlja, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását minél nagyobb arányban idényszerűen, friss és feldolgozatlan állapotban. A sovány húsok, halak és tejtermékek előnyben részesítése sem elhanyagolható.”Oda kell figyelni az ideális folyadékfogyasztásra, a megfelelő zsiradékok kiválasztására, az ételkészítési technológiákra és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek minimalizálására. Az édes ételeket hagyjuk ebéd utánra, desszertként ideális fogyasztani, elősegítve így a lassabb felszívódást” – fogalmazta meg a helyes táplálkozás lényegét Gábor Lilla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.