ARC

A birkapörkölt nem, de a szegedi halászlé kifog a miniszteren

A birkapörkölt nem, de a szegedi halászlé kifog a miniszteren

2017. november 19., vasárnap
A birkapörkölt nem, de a szegedi halászlé kifog a miniszteren

De mindez hiába, ha van egy jó feleség, aki mindent megold. Fazekas Sándorral készített lapunk interjút, ami azoknak is érdekes lehet, akik messziről száműzik az életükből a politikát.

Mórahalmon tartott nemzeti konzultációs fórumot

Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszterrel ennek kapcsán készítettünk – az átlagtól kicsit eltérő – interjút.

- Magyarország bővelkedik a mezőgazdasági javakban, gazdagnak számítunk zöldség és gyümölcsféleségekben. Melyikből csemegézik legszívesebben?

- Nagyon szeretem az őszibarackot és szőlőt. Zöldségek közül pedig a levesben főtt petrezselyem és zeller ízéért rajongok a leginkább. Kedvencem még a spárga is.

- Melyik az az étel, amit bármikor szívesen fogyaszt?

- A hungarikumnak számító karcagi birkapörköltet. Hagyományos magyar paprikával és makói vöröshagymával megvadítva egyszerűen isteni. Az elkészítési módja is egyedülálló, ami a régi világba kalauzol el bennünket.

- Meg is tudja főzni?

- Igen. A szegedi halászlét viszont hiába imádom, kifog rajtam, nem boldogulok vele. Szerencsére a feleségem leveszi a terhet a vállamról, így ez nem okoz jelentősebb problémát.

- Az ételek mellett vagy után melyik italok csúsznak a legjobban?

- Szeretem a jó minőségű italokat, a száraz borokat különösen. A 22 magyar borvidék szerintem tökéletes arra, hogy minden ember igényét kielégítse. Ha már Csongrád megyében vagyunk, akkor a csongrádi kékfrankosat említem meg, ami az egyik legjobb alföldi vörösbor.

- Sajnos muszáj érintenünk néhány aktuálpolitikai kérdést is. Az ellenzék – az MSZP-vel az élén – folyamatosan azzal vádolja a Fideszt, hogy a földterületekkel „mutyizik”, azaz maffiahálózatként osztja szét azokat a kormánypárti gazdák között.

- Az ellenzék valótlant állít, mivel az árveréseken bárki jelentkezhetett földért, ha megfelelt a feltételeknek. Az értékesítések licit alapján történtek, az nyert, aki a legtöbbet fizetett, így nem volt jelentősége annak, hogy ki kinek az ismerőse, rokona, haverja. A hónap elején pedig megtartották az agrárkamarai választásokat, amelyen a Fidesz szövetségese, a MAGOSZ 90 százalékos támogatottságra tett szert, szemben az MSZP-hez közeli MOSZ 10 százalékával. A számok önmagukért beszélnek.

- Az Európai Unió elfogadta a kötelező betelepítési kvótát. Ha migránsok kerülnének hazánkba, el tudná képzelni, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztassák őket?

- Kiállunk amellett, hogy ide egy migráns se kerüljön, és azt is látnunk kell, hogy nem dolgozni akarnak, hanem a szociális segélyeket igénybe venni. Ezt már Németországban megtapasztalták, ahol a több százezer bevándorlóból mindössze negyvenen helyezkedtek el a munka világában. Mi úgy látjuk, nem kell külső segítség, magunknak kell megoldani az egyre inkább felmerülő munkaerő-hiányt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.