/

A birkapörkölt nem, de a szegedi halászlé kifog a miniszteren

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

De mindez hiába, ha van egy jó feleség, aki mindent megold. Fazekas Sándorral készített lapunk interjút, ami azoknak is érdekes lehet, akik messziről száműzik az életükből a politikát.

Mórahalmon tartott nemzeti konzultációs fórumot Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszterrel ennek kapcsán készítettünk – az átlagtól kicsit eltérő – interjút.

– Magyarország bővelkedik a mezőgazdasági javakban, gazdagnak számítunk zöldség és gyümölcsféleségekben. Melyikből csemegézik legszívesebben?

– Nagyon szeretem az őszibarackot és szőlőt. Zöldségek közül pedig a levesben főtt petrezselyem és zeller ízéért rajongok a leginkább. Kedvencem még a spárga is.

– Melyik az az étel, amit bármikor szívesen fogyaszt?

– A hungarikumnak számító karcagi birkapörköltet. Hagyományos magyar paprikával és makói vöröshagymával megvadítva egyszerűen isteni. Az elkészítési módja is egyedülálló, ami a régi világba kalauzol el bennünket.

– Meg is tudja főzni?

– Igen. A szegedi halászlét viszont hiába imádom, kifog rajtam, nem boldogulok vele. Szerencsére a feleségem leveszi a terhet a vállamról, így ez nem okoz jelentősebb problémát.

– Az ételek mellett vagy után melyik italok csúsznak a legjobban?

– Szeretem a jó minőségű italokat, a száraz borokat különösen. A 22 magyar borvidék szerintem tökéletes arra, hogy minden ember igényét kielégítse. Ha már Csongrád megyében vagyunk, akkor a csongrádi kékfrankosat említem meg, ami az egyik legjobb alföldi vörösbor.

– Sajnos muszáj érintenünk néhány aktuálpolitikai kérdést is. Az ellenzék – az MSZP-vel az élén – folyamatosan azzal vádolja a Fideszt, hogy a földterületekkel „mutyizik”, azaz maffiahálózatként osztja szét azokat a kormánypárti gazdák között.

– Az ellenzék valótlant állít, mivel az árveréseken bárki jelentkezhetett földért, ha megfelelt a feltételeknek. Az értékesítések licit alapján történtek, az nyert, aki a legtöbbet fizetett, így nem volt jelentősége annak, hogy ki kinek az ismerőse, rokona, haverja. A hónap elején pedig megtartották az agrárkamarai választásokat, amelyen a Fidesz szövetségese, a MAGOSZ 90 százalékos támogatottságra tett szert, szemben az MSZP-hez közeli MOSZ 10 százalékával. A számok önmagukért beszélnek.

Az Európai Unió elfogadta a kötelező betelepítési kvótát. Ha migránsok kerülnének hazánkba, el tudná képzelni, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztassák őket?

– Kiállunk amellett, hogy ide egy migráns se kerüljön, és azt is látnunk kell, hogy nem dolgozni akarnak, hanem a szociális segélyeket igénybe venni. Ezt már Németországban megtapasztalták, ahol a több százezer bevándorlóból mindössze negyvenen helyezkedtek el a munka világában. Mi úgy látjuk, nem kell külső segítség, magunknak kell megoldani az egyre inkább felmerülő munkaerő-hiányt.

Előző sztori

Vízilabda: súlyos szegedi vereség az Acélvárosban

Következő sztori

Gumicsónakot hoztak, útlevelet nem