A betegek többsége még ragaszkodik a papíralapú recepthez

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mérföldkövet jelent a novemberi hónap a magyar egészségügyben, ugyanis már minden magyarországi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles használni az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszerét, amely számos újdonsággal szolgál. Az e-recept létjogosultságáról is kikértük szakemberek véleményét.

Az EESZT a betegeket leginkább érintő és foglalkoztató eleme az e-recept. A kezdeti időszakban – november 1-jét követően – is megmaradnak a papíralapú, eddig ismert vények. A gyógyszerfelírás már az új rendszeren keresztül történik, de 2018. december 31-ig minden orvosnak kötelező papíralapon is kiadni a vényt.

„Az átmeneti időszakban változatlanul állítjuk ki a papíralapú recepteket, a mai délelőttön például még senki nem kérte tőlem az elektronikus formátumot. A legtöbb idős betegemnek a régebbi, „hagyományos”, visszavonásig érvényes személyazonosító igazolványa van, így jogos kérdésként merült fel részükről, hogy mi lesz a teendőjük a későbbiek folyamán. Egy biztos, nem engedhetjük meg, hogy akár egyetlen beteg is ne jusson időben a gyógyszeréhez. Az átmeneti időszakban bízom benne, minden addig felmerülő kérdés még tisztázódik, zavartalan lesz a mindenkori ellátás” – emelte ki dr. Kass Ferenc újszegedi háziorvos. A szegedi Kígyó Patikában érdeklődésünkre elmondták,

*-*nem tapasztaltak eddig a receptkezelésben lassító körülményt az elektronikus rendszer indítását követően.

Az előfordult, hogy az új rendszer nem működött, de a betegellátást nem hátráltatta, mivel ekkor egyből átváltottak a korábbi rendszerre, az adatokat pedig később küldték fel az úgynevezett „felhőbe”.

„Ezentúl minden orvos látni fogja a páciens teljes betegútját, így az összes leletét, valamint hogy hány helyen járt orvosnál, kiváltotta-e a gyógyszerét. Újonnan e-személyit eddig csak az egészségügyi dolgozóknak kellett csináltatniuk, ugyanis az új rendszerbe ezen keresztül léphetnek be. Akinek nincs, az a régi személyivel, TAJ-számmal együtt a továbbiakban is kitudja váltani azt a receptet is, ami nincs a kezében” – fejtette ki Gyurisné dr. Török Éva patikavezető. Kiemelte, a teljes átállást követően továbbra is lehetőség lesz arra, hogy a hozzátartozók váltsák ki a beteg gyógyszerét, ehhez az orvostól kapott “felírási igazolást” kell majd bemutatni a patikában. Megtudtuk, eddig egy esetben próbáltak e-személyivel gyógyszert kiváltani patikájukban.

Nyitóképünk jobb oldalán az e-recept papíralapú változata, míg a bal oldalon egy hagyományos vény látható.

Előző sztori

Női vízilabda: nem hagyott nyitott kérdéseket a BVSC

Következő sztori

Nem semmi lakókocsit foglaltak le