Közélet

2018 tétje: maradunk-e provincia?

2018 tétje: maradunk-e provincia?

2017. november 8., szerda
2018 tétje: maradunk-e provincia?

- ezt mondta a SZEGEDma Klub vendégeként G. Fodor Gábor. A Századvég munkatársai szerint sem politikailag, sem gazdaságilag nincs jobb alternatívája a jelenlegi politikai iránynak.

Folytatódott a SZEGEDma Klub,

Márton Péter

közgazdászt, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatóját, valamint

G. Fodor Gábor

politológust, a 888.hu főszerkesztőjét, a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatóját láttuk vendégül november 8-án este. „Az igazság nem eszme, hanem esemény, ami betör az életünkbe. Az esemény átalakítja a valóság struktúráját” – vallja a politológus. Kifejtette, nem a kormány keresi a „felesleges” konfliktusokat, hanem inkább felvállalja ezek megvívását a multinacionális cégektől kezdve Brüsszel hatáskörén át Soros Györgyig. Példaként az illegális migráció ügyét emlegette, először lehurrogták Orbán Viktort, majd már titokban elismerték, de nyíltan tagadták a bajt, s végül bevallották, ez igen is veszélyt jelent, van összefüggés a nemzetközi terrorizmussal. Azt várja, ugyanez lesz a forgatókönyv Soros ügyében is.

Két szóban foglalta össze a miniszterelnök politikáját: igazság és többség, amelyek egymástól elválaszthatatlanok. A jövő évi országgyűlési választások tétjéről szintén röviden alkotott véleményt: maradunk-e provincia? Azaz Brüsszellel szemben kivívjuk-e az egyenjogúságot. „2010 előtt saját cégemnek is borzasztó nehéz volt versenyezni már Közép-Európában is”- fogalmazott Márton Péter. Úgy látja, a szocialista kormányok időszakában nem történt más, minthogy minden adót négy százalékkal megemelték. Ennek következtében nem lehetett a fogyasztást növelni, elvették a fejlesztéshez szükséges légteret is. 2010-ben régen látott válsághelyzetbe került az ország. Válaszul kamatot csökkentett az Orbán-kormány, amely nem járt inflációnövekedéssel. Meglátása szerint az Orbán-kormány erénye, hogy a nettó bérek felé csoportosít át, s ezt a munkát folytatni fogják, ha erre a választók felhatalmazást adnak.

Érdemes az élő közvetítés után is a SZEGEDma hírportálon maradni, mert hamarosan exkluzív interjúval jelentkezünk az egyik vendéggel!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.