Kultúra

Takács Nikolas: Muszáj kiadnom dalokban az engem ért impulzusokat

Takács Nikolas: Muszáj kiadnom dalokban az engem ért impulzusokat

2017. október 7., szombat
Takács Nikolas: Muszáj kiadnom dalokban az engem ért impulzusokat

A fiatal sztár az X-Faktorban elért siker után sem állt meg, csak az utóbbi bő egy évben két lemeze is megjelent. Nem szakadt el ma sem régi énjétől a pop mellé becsempészi a dzsesszes dallamokat, sőt, a rajongóival is megkedvelteti a műfajt. Hazai karrierje mellett kis lépésekben építi fel amerikai életét. Meggyőződése, hogy a magyar művészek is legalább olyan tehetségesek, mint a szomszédos Romániából elinduló világsztárok, csupán még nem olyan jó a nemzetközi képviseletük. Takács Nikolas az I. Regionális Bűnmegelőzési Fesztivál sztárvendégeként adott lapunknak interjút.

- Klasszikus zenéről tanultál, dzsessz-ének szakra jártál, mégis egy popzenei tehetségkutató, az X-Faktor hozta meg számodra a sikert. Milyen szerepet játszott életedben a műsor? Más útra térített eredeti terveidhez képest?

- Abszolút nagy lehetőség különböző iskolákban eltérő műfajokat tanulni, de a megszerzett tudást valahol kamatoztatni kell. A legjobb ezt a közönség előtt tenni a színpadon, ennek eléréséhez azonban nagyon kevés lehetőség nyílik meg manapság. Igazából a tehetségkutató versenynek köszönhetően jutottam el tömegekhez, ismert meg rengeteg ember, sok ország. Úgy érzem, tudtam élni az alkalommal, ebben hatalmas szerepet játszott az előéletem. Az X-Faktorról tudtam, hogy ez csak pár hónap, nem mindig lesz koreográfus, stylist, száz kamera, mégis borzasztóan fontos „kiképzőtábor” volt számomra, valamint az évad összes szereplőjének.

- Felvidéken, Galántán születtél. Azt mondják, senki nem lehet próféta a saját hazájában. Követték otthon a tehetségkutató műsort, a karrieredet?

- Követték, s utána büszkék is voltak, hogy végre sikerült valakinek áttörni. Azok, akik már kiskoromtól láttak a színpadon, tudták, hogy mennyit dolgozom, mennyit próbálkoztam ezt megelőzően Szlovákiában és Felvidéken (ma gyakran északi szomszédunk magyarlakta területeit nevezik csak így – szerk.) is. Azonban mindennek oka van, s nagyon büszke vagyok arra, hogy pont egy ilyen tehetségekkel teli országban sikerült eredményeket elérnem. Aki itt tud érvényesülni, az a világ bármely pontján képes erre.

- Néhány hónapja is kerültek fel friss dalok tőled a videómegosztóra. Mit érdemes ezekről tudni? Milyen számokon dolgozol jelenleg?

- Tavaly év végén jelent meg a legutóbbi – sorban az ötödik – szólóalbumom. Készült egy gyereklemezem is, júniusban mutattuk be, erre nagyon büszke vagyok, mert aranyos dalocskák születtek. Rengeteg érzés, impulzus ér, ezeket szeretném kiadni dalokban, ezért muszáj folyamatosan dolgoznom. https://www.youtube.com/watch?v=emSPZ3I1cDg

- A legutóbbi két album milyen műfajokat érint?

- Rendkívül színesek. A gyerekdalok nem egyszerűek, bugyuták, hanem komoly dzsesszes hangszereléssel bírnak, a szövegeket K. László Szilvia meseíró, költő alkotta, akinek műveit óvodákban, iskolákban is kedvelik. A szólólemezem ennél eklektikusabb: kicsi dzsessz, egy kis R'n'B, pop, elektronikus zene – minden olyan, amit én szeretek.

- Többször szóba került a dzsessz zene. Mit gondolsz, mikor kell megkedveltetni a gyerekekkel ezt a műfajt, hogy később felnőttként is koncertlátogatókká váljanak?

- Elsősorban tisztázni kell velük, hogy a dzsessz rendkívül tág fogalom, rengeteg műfajt tartalmaz. Gyakran előfordul, hogy a rajongóim azt mondják, „nem szeretem ezt a zenét”, majd megosztják kedvenc dalukat, s kiderül: ez pont dzsessz! Ilyenkor beírom kommentbe, hogy „mégis kedveled, csak nem tudsz róla”. Ha megismertetjük velük ezeket az információkat, akkor rá fognak jönni arra, hogy nem is áll messze tőlük ez a műfaj.

- Többször jártál kint Amerikában. Hogyan haladsz az ottani karriereddel?

- Valóban így történt, s készülök arra, hogy jövőre is több alkalommal kilátogatok. Rengeteg kapcsolatot sikerült kialakítani, ezért nagyon hálás vagyok. Kis lépésekben alapozom meg az ottani életemet. Úgy hiszem, hogy szépen-lassan eljuthatok olyan helyekre, amelyekről eddig csak álmodni mertem évekkel ezelőtt.

- Bő egy hónappal ezelőtt Szegeden lépett fel Inna román dance előadó, akit egy angol újságíró „Románia legsikeresebb exportcikkének” nevezett. Az O-zone Dragostea din tei című slágerét is mindenki dúdolta nálunk, pedig román nyelvű. Miért nincsenek hasonló magyar világsztárjaink?

- Elképesztően jó kérdés, s nagyon jó lenne rá tudni a választ. Valószínűleg a menedzsment kicsit másképp gondolkodik, mer nagyot álmodni, s nemcsak az országban próbálkozik, hanem kiküldi a dalokat, a művészeket külföldre. Azt tapasztalom, hogy borzasztóan nyitott a piac, egy klikk, egy lájk után eljuthatunk egy olyan világsztárhoz, akit megközelíthetetlennek hittünk. Szerintem legalább olyan tehetségesek a magyar zenészek is, mint román társaik, csak az utóbbiaknak talán jobb a képviseletük.

- Minden bizonnyal Te is szeretnél hasonló sztár lenni. Mit teszel, átveszitek - Te és a menedzsmented - a románok módszereit?

- Igen, természetesen szeretnék azzá válni. A kapcsolataimban bízom, rajtuk keresztül kívánok eljutni amerikai producerekhez, menedzserekhez, mert ők tudják ezt a lavinát elindítani. Sajnos, Magyarországról nem tudnak eladni a nagyvilágba. Meg kell pályázni Amerikát, s onnan elindulhatok tovább. Erre felé megyek, s úgy érzem, jó úton haladok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.