Kultúra

Szerelem papírrepülőn az Emlékpontban

Szerelem papírrepülőn az Emlékpontban

2017. október 17., kedd
Szerelem papírrepülőn az Emlékpontban

A sajtó számára kedden rendezett bejáráson pillanthattak be a tudósítók a még rendezés alatt álló, Szerelem papírrepülőn című kiállításba a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában. A Centropa Alapítvány október 19-én 17 órakor nyíló látványos tárlata az elmúlt század eleji magyar zsidó életmódot mutatja be sok fényképpel és személyes dokumentumokkal.

"A kiállítást csütörtökön a tárlat kurátora,

Czingel Szilvia

néprajzkutató, kulturális antropológus és

Erdélyi Miklós

, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség vezetője nyitja meg" – mondta el a kiállítást bemutató

Miklós Péter

, az Emlékpont intézményvezetője. Mint kifejtette: a kiállítást létrehozó Centropa Alapítvány célja bemutatni a zsidóság mindennapjait, hogy a szélesebb közvélemény ne csak a holokauszttal és a zsidóság szenvedésével ismerkedhessen meg, hanem azzal is, hogy hogyan volt jelent a zsidóság a magyar társadalomban és hogyan volt annak integráns része. Az intézményvezető hangsúlyozta: hajlamosak vagyunk utólag úgy vélni, hogy évezredes szembenállás volt a zsidóság és a többségi keresztény társadalom között, holott számos történeti korszak ennek ellenkezőjét igazolja, így fénykornak számít a kiállítás fotóin és levélrészleteiben megjelenő korszak, a dualizmus időszaka. Ekkor mind Budapesten, Szegeden, vagy épp Hódmezővásárhelyen is integráns része volt a zsidóság a helyi társadalomnak, a kultúra, a sajtó, a bank- és hitelélet és az iparosítás területén éppúgy kivették a részüket, mint a többségi társadalom tagjai. "Ennek az időszaknak vetett véget az első világháború, amelyet a családi emlékeken keresztül ragad meg a kiállítás. A háború elsősorban a férfiak világát érintette, ám a kiállítás azt is megmutatja, hogy a nők, a gyermekek és a családok hogyan élték meg ezt a traumát" – mutatott rá Miklós Péter, hangsúlyozva, hogy a bemutatott levélrészleteken és történeteken át valóban emberközelbe kerülnek a száz évvel ezelőtt megtörténtek, amelyek az egyéneknek, a közösségeknek és az államoknak – így Magyarországnak is – a történetét meghatározta a Nagy Háború. "A Szerelem papírrepülőn című kiállítás az első vidéki helyszíne a hódmezővásárhelyi Emlékpont" – emelte ki az intézményvezető. A tárlat fontos üzeneteként Miklós Péter kiemelte: hogy a történelem nem csak valami távoli, fennkölt és magasztos dolog, hiszen annak szereplői a mindennapok emberei is, így szülők, férjek, feleségek, szerelmesek, gyermekek és családok alakítják azt és élik meg, míg a történelemkutatás számára fontos, hogy központjába kerüljenek ezek a mindennapi történetek, hiszen mi is ezekben a történetekben éljük meg mindennapjainkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.